Jakie smaki pączków są dostępne u Magdy Gessler?
W ofercie znajdziemy pięć smaków:
- z maliną,
- z adwokatem,
- z różą,
- ze śliwką,
- z czekoladą i jagodami.
Cena jednego takiego pączka w "Słodkim Słonym" to 10 zł! W ubiegłym roku było to około 8-9 złotych, jednak wzrost cen nie dziwi.
Cena faworków w cukierni Magdy Gessler to z kolei 60 zł/400g.
Jeśli jednak szkoda Wam pieniędzy proponujemy sprawdzony przepis naszej czytelniczki na pączki!
Składniki na ok. 25 pączków
- 500 g mąki tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 50 g masła
- 250 ml mleka 3/2 proc.
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu
Dodatkowo
- marmolada truskawkowa
- tłuszcz do smażenia
Przepis na pączki. Wykonanie
Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i mieć temperaturę pokojową. Do miseczki wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać, włożyć miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć na puszystą, biała masę z resztą cukru.
Do miski z mąkę wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać drewnianą łyżką, dodać ubite jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagnieść.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.
Ciasto, które podwoiło swoją objętość wyciągnąć na stolnicę, jeszcze chwilę wyrobić i rozwałkować na ok. 1,5 cm.
Szklanką wyciąć pączki i ułożyć na podsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut - w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć!
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz (ja smażę na oleju) do odpowiedniej temperatury - jest to ok. 180 stopni.
Delikatnie wrzucić pączki i usmażyć z dwóch stron na złoto, odsączyć na papierowym ręczniku.
Lekko wystudzone nadziać marmoladą (ja używam do tego szprycy cukierniczej).
Oblać dużą ilością lukru (cukier puder, sok z cytryny i woda) lub obsypać cukrem pudrem!
Pycha!
**Autor przepisu: Sylwia Ładyga
**
- Dawny Kraków na lotniczych fotografiach. Nie uwierzycie, że tak wyglądał
- Luksusy? Tak mieszka arcybiskup Marek Jędraszewski [ZDJĘCIA]
- Najśmielsze pomysły "Januszów" zakupów. Zobaczcie przykłady
- Sekrety stadionu Wisły Kraków. Nieznane zakamarki! [ZDJĘCIA]
- Studniówka 2020. Wybieramy miss podwiązki w Małopolsce
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?