Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ile kosztują pączki u Magdy Gessler? Ich cena zwala z nóg!

red.
Pexels
Magda Gessler zaprasza na pączki do swojej cukierni "Słodki i słony"! Warto jednak wziąć ze sobą sporo pieniędzy, bo znana restauratorka ceni swoje wyroby. Sprawdź, ile kosztują pączki i faworki u Magdy Gessler. Musicie być przygotowani na spory wydatek!

Jakie smaki pączków są dostępne u Magdy Gessler?
W ofercie znajdziemy pięć smaków:

  • z maliną,
  • z adwokatem,
  • z różą,
  • ze śliwką,
  • z czekoladą i jagodami.

Cena jednego takiego pączka w "Słodkim Słonym" to 10 zł! W ubiegłym roku było to około 8-9 złotych, jednak wzrost cen nie dziwi.

Cena faworków w cukierni Magdy Gessler to z kolei 60 zł/400g.

Jeśli jednak szkoda Wam pieniędzy proponujemy sprawdzony przepis naszej czytelniczki na pączki!

Składniki na ok. 25 pączków

  • 500 g mąki tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka 3/2 proc.
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo

  • marmolada truskawkowa
  • tłuszcz do smażenia

Przepis na pączki. Wykonanie

Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i mieć temperaturę pokojową. Do miseczki wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać, włożyć miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć na puszystą, biała masę z resztą cukru.
Do miski z mąkę wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać drewnianą łyżką, dodać ubite jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagnieść.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.

Ciasto, które podwoiło swoją objętość wyciągnąć na stolnicę, jeszcze chwilę wyrobić i rozwałkować na ok. 1,5 cm.
Szklanką wyciąć pączki i ułożyć na podsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut - w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć!

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz (ja smażę na oleju) do odpowiedniej temperatury - jest to ok. 180 stopni.
Delikatnie wrzucić pączki i usmażyć z dwóch stron na złoto, odsączyć na papierowym ręczniku.
Lekko wystudzone nadziać marmoladą (ja używam do tego szprycy cukierniczej).
Oblać dużą ilością lukru (cukier puder, sok z cytryny i woda) lub obsypać cukrem pudrem!

Pycha!

"Kuchenne rewolucje" na telewizyjnej antenie zadebiutowały w marcu 2010 roku. Od tamtej pory restauratorka Magda Gessler podróżuje po całym kraju i ratuje podupadające knajpy. Trzeba przyznać, że większość kulinarnych metamorfoz kończy się spektakularnym sukcesem. Jednak nie wszystkie. Zobacz listę restauracji, którym nawet Magda Gessler nie potrafiła pomóc.

"Kuchenne rewolucje". Oto restauracje, które upadły, nie pom...

**Autor przepisu: Sylwia Ładyga

**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Ile kosztują pączki u Magdy Gessler? Ich cena zwala z nóg! - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki