Ile kosztują pączki u Magdy Gessler? Ich cena zwala z nóg!

red.
Pexels
Magda Gessler zaprasza na pączki do swojej cukierni "Słodki i słony"! Warto jednak wziąć ze sobą sporo pieniędzy, bo znana restauratorka ceni swoje wyroby. Sprawdź, ile kosztują pączki i faworki u Magdy Gessler. Musicie być przygotowani na spory wydatek!

Jakie smaki pączków są dostępne u Magdy Gessler?
W ofercie znajdziemy pięć smaków:

  • z maliną,
  • z adwokatem,
  • z różą,
  • ze śliwką,
  • z czekoladą i jagodami.

Cena jednego takiego pączka w "Słodkim Słonym" to 10 zł! W ubiegłym roku było to około 8-9 złotych, jednak wzrost cen nie dziwi.

Cena faworków w cukierni Magdy Gessler to z kolei 60 zł/400g.

Jeśli jednak szkoda Wam pieniędzy proponujemy sprawdzony przepis naszej czytelniczki na pączki!

Składniki na ok. 25 pączków

  • 500 g mąki tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka 3/2 proc.
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo

  • marmolada truskawkowa
  • tłuszcz do smażenia

Przepis na pączki. Wykonanie

Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i mieć temperaturę pokojową. Do miseczki wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać, włożyć miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawić na ok. 15 minut.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka utrzeć na puszystą, biała masę z resztą cukru.
Do miski z mąkę wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać drewnianą łyżką, dodać ubite jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagnieść.

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz.

Ciasto, które podwoiło swoją objętość wyciągnąć na stolnicę, jeszcze chwilę wyrobić i rozwałkować na ok. 1,5 cm.
Szklanką wyciąć pączki i ułożyć na podsypanej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 minut - w tym czasie ciasto musi mocno wyrosnąć!

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz (ja smażę na oleju) do odpowiedniej temperatury - jest to ok. 180 stopni.
Delikatnie wrzucić pączki i usmażyć z dwóch stron na złoto, odsączyć na papierowym ręczniku.
Lekko wystudzone nadziać marmoladą (ja używam do tego szprycy cukierniczej).
Oblać dużą ilością lukru (cukier puder, sok z cytryny i woda) lub obsypać cukrem pudrem!

Pycha!

"Kuchenne rewolucje". Oto restauracje, które upadły, nie pom...

**Autor przepisu: Sylwia Ładyga

**

Wideo

Materiał oryginalny: Ile kosztują pączki u Magdy Gessler? Ich cena zwala z nóg! - Gazeta Krakowska

Komentarze 16

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
krk

Zydowki chca Ludzi wykolowac bez mydlai:wmaja dostep do mediow _ku..a !!!

z
zzz
20 lutego, 11:26, Berejza:

To pokazuje całą prawdę o PO. Tyle będzie kosztowała żywność, jak totalni dojdą do władzy.

totalny oszołom :)

n
nie nabierajcie się!!!

Panie Gesler jest znana z manipulacji bo nie można tego nazwać oszustwem. Z ust jej kucharza słyszałem że np. barsz biały to zwykła torebka ze sklepu tylko doprawiona przez kucharza, a zysk jak przystało na tą panią niewspółmiernie duży. Idę o zakład że te pączki piecze cukiernia nie związana z tą panią. I piecze je za jedną trzecią ceny co i tak dla nich jest dużo. Idę o zakład że pani wielka znawczyni i doradczyni smaku jedyne na czym się tak naprawdę zna, to jak tworzyć zysk i gdzie znaleźć tych co mają za dużo pieniądzy. Nie można tego działania negować bo w końcu trafiają do niej i płacą za nic jej podobni którzy mają o czym opowiadać przez pół dnia, jak to byli u pani Gesler na pączkach i jakie pyszne piecze. Oczywieście nawet im do głowy nie przyjdzie że w warunkach restauracyjnych jest to nie możliwe i kompletnie nie opłacalne, a płacą tak naprawdę za to że moga powiedzieć znajomym gdzie byli i na jakie pyszności nie szczędzili gotówki. A cena takiego pączka to około 2,50 może 3 w bardzo dobrej cukierni z tradycjami. Jest określenie na takich ludzi, ale z drugiej strony każdy ma prawy wyrzucać pieniądze skoro je ma. A czy to moralnie właściwe i godne oraz mądre to rozprawa tylko dla tych którzy rozumieją znaczenie i wartość tych słów. Ja do pani Gesler nie chodzę bo choć to program i taki scenariusz, to jawi mi się jako zwykłą chamka. A jak chamka może nie produkować chamskiego jedzenia? Może ma kucharza kulturalnego. :-)) Tacy od niej uciekają. W każdym razie trudno smakować potrawy podszyte chamskością właściciela który w odczuciu naciąga klientów. To dla każdego normalnego człowieka jako klienta wystawianie ceny powyżej wartości jest poniżające i normalny człowiek nie skorzysta z jej przybytku. Dla każdego normalnego człowieka wystawianie ceny powyżej wartości też jest poniżające, bo normalny człowiek ma sumienie i nie naciąga innych ludzi. Może też nie sprawiedliwie oceniam panią Gesler bo jej pączki są sprowadzane np. z Krakowa i ponosi koszt transportu? Krzywdy sobie nie zrobi to jedno jest pewne :-)))

G
Gość
20 lutego, 16:49, Gość:

Po prostu nie kupować u tej baby ludzie ich sami uczą pazerności

niech sama sobie zje te swoje paczki

G
Gość

Haha po[wulgaryzm]o ją

z
zawsze dziewica

W produkcji piwa obowiązuje kanon surowcowy: woda, słód jęczmienny, szyszki chmielowe i drożdże. I nic więcej! W przypadku pączków natomiast ten kanon surowcowy wygląda tak: mąka, jajka, powidła śliwkowe (lub z róży), sól, drożdże i cukier, a smaży się je na wrzącym smalcu wieprzowym. I to wszystko! Wszelkie wynalazki czekoladowo-marakujowe, rozmaite "sosy" i posypki to pączkowa pornografia.

S
Sokular

Ta pani gotuje niedietetycznie i klnie jak szewc

G
Gość
20 lutego, 11:21, Artur:

Kto to ta Magda jest bo tak coś słabo kojarzę.

Ta kobieta nie ma oojecia ani o kuchni .Czego nie ruszy to zepsuje .Gruzinow i Wlochow chce uczyc ich kuchni a i swojej nie ma pojecia

G
Gość

Po prostu nie kupować u tej baby ludzie ich sami uczą pazerności

H
Herman
20 lutego, 16:23, leshido:

Już jej odpierdala od tego botoxu

Te paczki to [wulgaryzm]a warte ,z resztą jak sama restauratorka.

l
leshido

Już jej odpierdala od tego botoxu

d
daa

Podobno na pączki są 3 różne stawki VAT i te jeszcze są podzielone na różne ze względu na okres sprzedaży .

Weźta rzesz te komunistyczne polityczki które to wymyśliły pogońcie kijami.

z
z pisu
20 lutego, 11:26, Berejza:

To pokazuje całą prawdę o PO. Tyle będzie kosztowała żywność, jak totalni dojdą do władzy.

20 lutego, 12:34, jan:

głupek

:))))

j
jan
20 lutego, 11:26, Berejza:

To pokazuje całą prawdę o PO. Tyle będzie kosztowała żywność, jak totalni dojdą do władzy.

głupek

B
Berejza

To pokazuje całą prawdę o PO. Tyle będzie kosztowała żywność, jak totalni dojdą do władzy.

Dodaj ogłoszenie