Histamina występuje naturalnie w naszym organizmie. Jeśli jesteśmy na coś uczuleni - bierze udział w reakcji alergicznej. Histaminę możemy jednak również dostarczać z zewnątrz - wraz z pożywieniem. I wówczas może dojść do nietolerancji histaminy (potocznie nazywanej też "alergią na histaminę").
Często błędnie używa się sformułowania "alergia na histaminę" - właśnie przez to, że histamina bierze udział w reakcji organizmu na alergen, czyli substancję, która nas uczula (np. pyłki drzew, cytrusy, kurz, sierść kota).
Nietolerancja histaminy może stanowić poważny problem zdrowotny, a niestety, często nie jest prawidłowo rozpoznawana.
Histamina - co to jest?
Histamina to hormon, występujący w organizmie człowieka. Pełni wiele funkcji, m.in.:
- przyspiesza gojenie się ran,
- reguluje napięcie mięśni gładkich,
- pośredniczy w rozwoju alergii.
Histamina jest magazynowana w komórkach tucznych organizmu (komórkach tkanki łącznej oraz błon śluzowych) w formie nieczynnej. Uwalniana jest dopiero pod wpływem różnych czynników, np. zmiany temperatury, uszkodzenia tkanki czy kontaktu z alergenem.
Histamina a alergia. Objawy reakcji alergicznej
Histamina jest głównym mediatorem reakcji alergicznej, której efektem końcowym mogą być:
- zaburzenia trawienne (biegunki, bóle brzucha),
- zmiany skórne (pokrzywka, zarumienienie),
- nieżyt nosa (kichanie, wysięk z nosa),
- astma.
Charakterystyczne objawy uczulenia to:
- na skórze: obrzęk, świąd i przekrwienie
- skurcz mięśni gładkich płuc i zwiększone wydzielanie śluzu
- napady kichania
- blokada nosa
- zaczerwienienie, łzawienie, swędzenie i pieczenie oczu oraz obrzęk powiek
- u chorych z alergią pokarmową doprowadza do skurczu mięśni gładkich, co powoduje ból brzucha i wzmożonej produkcji soków trawiennych oraz biegunki
Histamina a alergia. Jak dochodzi do reakcji alergicznej?
Reakcja alergiczna jest wynikiem błędu naszego układu odpornościowego. W reakcji na pojawienie się alergenu, histamina, zmagazynowana w komórkach układu odpornościowego, wylewa się do organizmu - następuje tzw. wyrzut histaminy - i działa drażniąco na błony śluzowe np. nosa, jelit, oskrzeli, płuc oraz na tkankę skórną. Powoduje także gwałtowne rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może wpływać na pracę serca.
Zobacz również:
Tak więc histamina pośredniczy w rozwoju alergii. Po kontakcie błony śluzowej z alergenem dochodzi do uwolnienia histaminy i pojawienia się charakterystycznych objawów uczulenia. Jeśli histamina jest zbyt szybko wydzielana, może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.
Podstawowym orężem w walce z alergią są leki przeciwhistaminowe.
Nietolerancja histaminy
Alergia i nietolerancja histaminy to dwie różne sprawy, choć objawy mogą być podobne.
O nietolerancji histaminy mówimy wówczas, kiedy w organizmie brakuje enzymu rozkładającego histaminę z pożywienia (diaminooksydazy czyli DAO). W przypadku alergii zaangażowany jest zawsze układ immunologiczny (odpornościowy). W przypadku nietolerancji histaminy z pożywienia nie ma udziału układu immunologicznego.
Histamina w jedzeniu
Histamina występuje nie tylko w naszym organizmie, ale również w żywności. Powstaje w wyniku działalności bakterii nie tylko tych dodanych celowo, ale i tych, które stanowią jej zanieczyszczenie. Prawidłowo po spożyciu pokarmu zawierającego histaminę zostaje ona rozłożona w jelitach pod wpływem enzymu (diaminooksydazy – DAO). Jeśli go brakuje, dochodzi to sytuacji, kiedy w organizmie mamy za dużo histaminy. Wówczas pojawiają się objawy nietolerancji histaminy, podobne jak przy alergii.
Histamina może znajdować się w żywności naturalnie, powstawać podczas procesu fermentacji i dojrzewania lub w wyniku nieodpowiedniego przechowywania i psucia się żywności.
Świeże, nieprzetworzone produkty spożywcze zawierają niewiele histaminy. Jej ilość znacznie wzrasta w trakcie procesów przetwarzania żywności. Przyjmuje się, że im dłużej dana żywność jest przechowywana lub dojrzewa, tym większa w niej zawartość histaminy.
Histamina jest trwałym związkiem chemicznym. Nie rozkłada się pod wpływem działania podwyższonej temperatury podczas smażenia czy pieczenia.
W jakiej żywności występuje histamina?
Najwięcej histaminy zawierają:
- pokarmy poddane fermentacji, kiszonki, drożdże, długo dojrzewające sery
- mięsa peklowane, długo suszone i wędzone
- ryby, owoce morza
- niektóre warzywa i owoce: psiankowate (np. bakłażan, pomidor), rośliny strączkowe, ananasy, gruszki
- czekolada i produkty z czekoladą
Należy też uważać na cytrusy, które często powodują wyzwalanie histaminy.
Histamina w rybach
W przypadku ryb wpływ na zawartość histaminy mają: gatunek ryb, ich świeżość, warunki transportowania i przechowywania. To właśnie histamina odpowiada za charakterystyczny zapach zepsutych ryb.
Objawy nietolerancji histaminy
Objawy nietolerancji histaminy są bardzo podobne do objawów alergii. Są to najczęściej:
- zaczerwienienie szyi, klatki piersiowej i twarzy,
- biegunka, ból brzucha
- obrzęk twarzy,
- ból głowy.
Jak sprawdzić, czy cierpisz na nietolerancję histaminy?
Reakcja zachodzi w krótkim czasie po spożyciu pokarmu zawierającego duże stężenie histaminy. Najważniejsze, aby uważnie obserwować, czy objawy pojawiają się po produktach bogatych w histaminę.
Należy wówczas stosować dietę eliminacyjną, czyli po prostu wykluczyć produkty bogate w histaminę z diety (albo przynajmniej znacząco je ograniczyć. Istnieją też suplementy diety, które, połknięte przed posiłkiem, pomagają w rozłożeniu histaminy.
Nietolerancja histaminy. Skąd się bierze?
Nietolerancja histaminy może być zarówno wrodzona, jak i nabyta. Może się pojawić w każdym wieku. Zaburzenia w rozkładaniu histaminy i niedobór enzymu DAO mogą być spowodowane:
- chorobą zapalną jelit
- wirusowym zapaleniem wątroby
- chorobami układu pokarmowego, jak zakażeniem rotawirusem (tzw. grypa jelitowa)
- niedoborami witamin B6, C, miedzi, cynku,
- stresem
- stosowaniem niektórych leków
- przerostem bakterii w jelicie cienkim (SIBO)
Źródła: poradnikzdrowie.pl, dietaeliminacyjna.pl
Zobacz też: Jak odróżnić alergię od przeziębienia?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?