Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Histamina - co to jest i jakie pełni funkcje? Jaki jest związek histaminy z alergią? Objawy nietolerancji histaminy

Beata Bednarz
Histamina bierze udział w reakcji alergicznej, dlatego podaje się ją podczas testów alergologicznych. W ten sposób sprawdza się, czy np.  reakcji na alergen nie zablokowały przyjmowane wcześniej leki przeciwhistaminowe. Po wstrzyknięciu śródskórnym histamina powoduje powstanie bąbla i rumienia.
Histamina bierze udział w reakcji alergicznej, dlatego podaje się ją podczas testów alergologicznych. W ten sposób sprawdza się, czy np. reakcji na alergen nie zablokowały przyjmowane wcześniej leki przeciwhistaminowe. Po wstrzyknięciu śródskórnym histamina powoduje powstanie bąbla i rumienia. Pawel Relikowski / Polskapresse
Histamina - nasz wróg, czy przyjaciel? Histamina pełni wiele pożytecznych funkcji w naszym organizmie, ale potrafi też być odbierana jako intruz, zwłaszcza gdy zjemy żywność zawierającą dużą ilość histaminy, a cierpimy na nietolerancję histaminy. W jakim jedzeniu występuje histamina? Jak się objawia nietolerancja histaminy? Czy jest groźna dla naszego zdrowia i czym się różni od alergii?

Histamina występuje naturalnie w naszym organizmie. Jeśli jesteśmy na coś uczuleni - bierze udział w reakcji alergicznej. Histaminę możemy jednak również dostarczać z zewnątrz - wraz z pożywieniem. I wówczas może dojść do nietolerancji histaminy (potocznie nazywanej też "alergią na histaminę").

Często błędnie używa się sformułowania "alergia na histaminę" - właśnie przez to, że histamina bierze udział w reakcji organizmu na alergen, czyli substancję, która nas uczula (np. pyłki drzew, cytrusy, kurz, sierść kota).

Nietolerancja histaminy może stanowić poważny problem zdrowotny, a niestety, często nie jest prawidłowo rozpoznawana.

Histamina - co to jest?

Histamina to hormon, występujący w organizmie człowieka. Pełni wiele funkcji, m.in.:

  • przyspiesza gojenie się ran,
  • reguluje napięcie mięśni gładkich,
  • pośredniczy w rozwoju alergii.

Histamina jest magazynowana w komórkach tucznych organizmu (komórkach tkanki łącznej oraz błon śluzowych) w formie nieczynnej. Uwalniana jest dopiero pod wpływem różnych czynników, np. zmiany temperatury, uszkodzenia tkanki czy kontaktu z alergenem.

Histamina a alergia. Objawy reakcji alergicznej

Histamina jest głównym mediatorem reakcji alergicznej, której efektem końcowym mogą być:

  • zaburzenia trawienne (biegunki, bóle brzucha),
  • zmiany skórne (pokrzywka, zarumienienie),
  • nieżyt nosa (kichanie, wysięk z nosa),
  • astma.

Charakterystyczne objawy uczulenia to:

  • na skórze: obrzęk, świąd i przekrwienie
  • skurcz mięśni gładkich płuc i zwiększone wydzielanie śluzu
  • napady kichania
  • blokada nosa
  • zaczerwienienie, łzawienie, swędzenie i pieczenie oczu oraz obrzęk powiek
  • u chorych z alergią pokarmową doprowadza do skurczu mięśni gładkich, co powoduje ból brzucha i wzmożonej produkcji soków trawiennych oraz biegunki

Histamina a alergia. Jak dochodzi do reakcji alergicznej?

Reakcja alergiczna jest wynikiem błędu naszego układu odpornościowego. W reakcji na pojawienie się alergenu, histamina, zmagazynowana w komórkach układu odpornościowego, wylewa się do organizmu - następuje tzw. wyrzut histaminy - i działa drażniąco na błony śluzowe np. nosa, jelit, oskrzeli, płuc oraz na tkankę skórną. Powoduje także gwałtowne rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może wpływać na pracę serca.

Tak więc histamina pośredniczy w rozwoju alergii. Po kontakcie błony śluzowej z alergenem dochodzi do uwolnienia histaminy i pojawienia się charakterystycznych objawów uczulenia. Jeśli histamina jest zbyt szybko wydzielana, może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.

Podstawowym orężem w walce z alergią są leki przeciwhistaminowe.

Nietolerancja histaminy

Alergia i nietolerancja histaminy to dwie różne sprawy, choć objawy mogą być podobne.

O nietolerancji histaminy mówimy wówczas, kiedy w organizmie brakuje enzymu rozkładającego histaminę z pożywienia (diaminooksydazy czyli DAO). W przypadku alergii zaangażowany jest zawsze układ immunologiczny (odpornościowy). W przypadku nietolerancji histaminy z pożywienia nie ma udziału układu immunologicznego.

Histamina w jedzeniu

Histamina występuje nie tylko w naszym organizmie, ale również w żywności. Powstaje w wyniku działalności bakterii nie tylko tych dodanych celowo, ale i tych, które stanowią jej zanieczyszczenie. Prawidłowo po spożyciu pokarmu zawierającego histaminę zostaje ona rozłożona w jelitach pod wpływem enzymu (diaminooksydazy – DAO). Jeśli go brakuje, dochodzi to sytuacji, kiedy w organizmie mamy za dużo histaminy. Wówczas pojawiają się objawy nietolerancji histaminy, podobne jak przy alergii.

Histamina może znajdować się w żywności naturalnie, powstawać podczas procesu fermentacji i dojrzewania lub w wyniku nieodpowiedniego przechowywania i psucia się żywności.

Świeże, nieprzetworzone produkty spożywcze zawierają niewiele histaminy. Jej ilość znacznie wzrasta w trakcie procesów przetwarzania żywności. Przyjmuje się, że im dłużej dana żywność jest przechowywana lub dojrzewa, tym większa w niej zawartość histaminy.

Histamina jest trwałym związkiem chemicznym. Nie rozkłada się pod wpływem działania podwyższonej temperatury podczas smażenia czy pieczenia.

W jakiej żywności występuje histamina?

Najwięcej histaminy zawierają:

  • pokarmy poddane fermentacji, kiszonki, drożdże, długo dojrzewające sery
  • mięsa peklowane, długo suszone i wędzone
  • ryby, owoce morza
  • niektóre warzywa i owoce: psiankowate (np. bakłażan, pomidor), rośliny strączkowe, ananasy, gruszki
  • czekolada i produkty z czekoladą

Należy też uważać na cytrusy, które często powodują wyzwalanie histaminy.

Histamina w rybach

W przypadku ryb wpływ na zawartość histaminy mają: gatunek ryb, ich świeżość, warunki transportowania i przechowywania. To właśnie histamina odpowiada za charakterystyczny zapach zepsutych ryb.

Objawy nietolerancji histaminy

Objawy nietolerancji histaminy są bardzo podobne do objawów alergii. Są to najczęściej:

  • zaczerwienienie szyi, klatki piersiowej i twarzy,
  • biegunka, ból brzucha
  • obrzęk twarzy,
  • ból głowy.

Jak sprawdzić, czy cierpisz na nietolerancję histaminy?

Reakcja zachodzi w krótkim czasie po spożyciu pokarmu zawierającego duże stężenie histaminy. Najważniejsze, aby uważnie obserwować, czy objawy pojawiają się po produktach bogatych w histaminę.

Należy wówczas stosować dietę eliminacyjną, czyli po prostu wykluczyć produkty bogate w histaminę z diety (albo przynajmniej znacząco je ograniczyć. Istnieją też suplementy diety, które, połknięte przed posiłkiem, pomagają w rozłożeniu histaminy.

Nietolerancja histaminy. Skąd się bierze?

Nietolerancja histaminy może być zarówno wrodzona, jak i nabyta. Może się pojawić w każdym wieku. Zaburzenia w rozkładaniu histaminy i niedobór enzymu DAO mogą być spowodowane:

  • chorobą zapalną jelit
  • wirusowym zapaleniem wątroby
  • chorobami układu pokarmowego, jak zakażeniem rotawirusem (tzw. grypa jelitowa)
  • niedoborami witamin B6, C, miedzi, cynku,
  • stresem
  • stosowaniem niektórych leków
  • przerostem bakterii w jelicie cienkim (SIBO)

Źródła: poradnikzdrowie.pl, dietaeliminacyjna.pl

Zobacz też: Jak odróżnić alergię od przeziębienia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki