Herbata pomocna w walce z COVID-19. Naukowcy badają kolejne substancje, które mają pomóc zwalczać koronawirusa SARS-CoV-2

Martyna Jaros
Martyna Jaros
Herbata przygotowana z wysokiej jakości liści, jest nie tylko smaczna, ponieważ jej picie daje wiele zdrowotnych korzyści. Badania sugerują, że napary mają m.in. działanie przeciwzapalne
Herbata przygotowana z wysokiej jakości liści, jest nie tylko smaczna, ponieważ jej picie daje wiele zdrowotnych korzyści. Badania sugerują, że napary mają m.in. działanie przeciwzapalne 123RF
Udostępnij:
Herbata to aromatyczny napar przyrządzany z liści i pąków roślin należących do rodzaju kamelia zalanych wodą o konkretnej temperaturze. Zależnie od rodzaju wykorzystanych liści ten smaczny płyn zapewnia organizmowi szereg unikatowych substancji, które pomagają zminimalizować ryzyko rozwoju wielu współczesnych chorób. Japońscy naukowcy postanowi zbadać, czy występujące w herbacie związki o działaniu przeciwwirusowym mogą pomóc w walce z COVID-19. Ich obserwacje okazały się zaskakujące.

Czy herbata pomoże w walce z COVID-19?

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Kioto oraz Centralnego Instytutu Badawczego w Japonii wykazali, że pewne bioaktywne substancje występujące w herbacie zielonej, czarnej i oolong, mają skuteczne działanie przeciwwirusowe wobec koronawirusa SARS-CoV-2. Eksperymentalne badania przeprowadzili w warunkach in vitro, wykorzystując do tego specjalne linie komórkowe zawierające białko TMPRSS2. Jest ono obecne w nabłonku nosa, oskrzeli oraz przewodu pokarmowego i bierze udział we wnikaniu koronawirusa do organizmu.

W tym badaniu naukowcy poddawali cząsteczki koronawirusa SARS-CoV-2 działaniu różnych herbacianych ekstraktów lub oczyszczonych katechin oraz ich pochodnych. Wymienione związki są obecne w liściach herbaty, a wiele z nich ma udowodnione prozdrowotne działanie.

Aby zbadać, które substancje hamują namnażanie się koronawirusa SARS-CoV-2, traktowano go różnymi związkami przez 1 minutę, a następnie mieszaniny poddawano testom w celu określenia ilości cząsteczek wirusa, jakie pozostały. Najskuteczniejsze działanie przeciwwirusowe wykazała herbata czarna, która doprowadziła do obniżenia ilości wirusów do poziomów niewykrywalnych. Również skuteczne, choć w mniejszym stopniu, okazały się wyciągi z herbaty zielonej i oolong.

Pierwsze przypadki zakażenia koronawirusem wykryto w Polsce w marcu 2020 roku, lecz nie wyklucza to przejścia choroby już w styczniu lub lutym. Od tego czasu wiele osób przebyło COVID-19, często bez objawów lub z symptomami przypominającymi zwykłe przeziębienie. Sprawdź, czy od tego czasu nie odczuwałeś objawów wskazujących na możliwość przejścia niewykrytej infekcji!Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Te objawy mogą wskazywać, że chorowałeś na koronawirusa i pr...

Przeciwwirusowe substancje skuteczne w walce z koronawirusem

Substancjami, które wyróżniły się najsilniejszym działaniem przeciwwirusowym okazały się TSA (teasinensin A) i TFDG (3'-digusan teaflawiny), a w mniejszym stopniu EGCG (galusan epigalokatechiny). Ten ostatni jest obecny w największych ilościach w liściach herbaty zielonej, a dwie pierwsze substancje powstają w wyniku utleniania EGCG i występuję w dużych dawkach w liściach herbaty czarnej i oolong. Wszystkie związki należą do grupy katechin, czyli substancji politenolowych.

Znaczenie wyników badania

Naukowcy podkreślają, że spożycie nawet kilku filiżanek aromatycznego naparu każdego dnia nie wystarczy do osiągnięcia skutecznej dawki tych związków we krwi. Dzieje się tak, ponieważ po wypiciu herbacianego naparu substancje są metabolizowane przez mikroflorę bakteryjną jelit i słabo wchłaniane.

Niemniej jednak zdaniem badaczy, doustne przyjmowanie tych związków w formie suplementów diety, może inaktywować SARS-CoV-2 w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym. Ponadto sugerują, że płukanie gardła herbatą lub pochodnymi katechiny może skutecznie blokować przenoszenie się koronawirusa SARS-CoV-2 z człowieka na człowieka poprzez ich eliminację ze śliny.

Ponieważ wyniki opisanego badania ukazały się na platformie bioRxiv w formie przedruku, trzeba poczekać na ich naukową weryfikację. Nie mniej jednak są obiecujące.

Aby wzmocnić naturalne siły obronne organizmu, można skorzystać z suplementów diety. Trzeba jednak wiedzieć, które z nich wybrać, ponieważ dostępnych na rynku jest setki produktów, o deklarowanym przez producenta działaniu. Wiele spośród nich nie poprawi odporności, ponieważ nie zawiera składników wzmacniających układ immunologiczny, lub zawiera je, ale w zbyt niskich dawkach. Podpowiadamy, jakich suplementów diety szukać, aby nie łykać tabletek na marne!

Najlepsze suplementy diety na odporność! Sprawdź, które z ni...

Wideo

Materiał oryginalny: Herbata pomocna w walce z COVID-19. Naukowcy badają kolejne substancje, które mają pomóc zwalczać koronawirusa SARS-CoV-2 - Strona Zdrowia

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Agnieszka

Pije duże ilości herbaty i mineralnej cisowianki, o wodzie też mówiono, by nie brakowało jej w codziennym jadłospisie. Ja wypija jej około 2 l dziennie. Póki co wirusa mnie nie dosięgnął.

G
Gość

Nie cherbata ale wutka! Dla czemu nie zbadają alkocholu?

Dodaj ogłoszenie