Grzyby marynowane - przepis. Jak zrobić grzyby marynowane w occie? To proste! Przepis na marynatę krok po kroku

Tomasz RowikowskiZaktualizowano 
Grzyby marynowane - przepis. Jak zrobić grzyby marynowane w occie? To proste! Przepis na marynatę krok po kroku
Grzyby marynowane - przepis. Jak zrobić grzyby marynowane w occie? To proste! Przepis na marynatę krok po kroku
Grzyby marynowane to jeden ze sposobów na to, aby zachować je na długo i korzystać z ich smaku długo po sezonie na grzyby. Dzięki marynowaniu grzyby zyskują lepszy smak - głównie dzięki różnym przyprawom, z których wykonujemy marynatę. Grzyby marynowane możemy dodawać do mięs na zimno, drobiu, a także sałatek czy ryb na zimno. Podajemy przepis, jak marynować grzyby w occie.

Dawniej uważano, że grzyby są bezwartościowe. Niektórzy powtarzają ten mit do dzisiaj. Jednak nic bardziej mylnego. Stwierdzono, że grzyby zawierają białko, sporo węglowodanów, niewielkie ilości tłuszczu, witaminy D, A, i PP oraz sole mineralne wapnia, fosforu, potasu i cynku. Warto więc je jeść, a żeby spożywać je przez cały rok warto je zamarynować.

Grzyby marynowane. Jakie grzyby można marynować

Chociaż uznaje się, że do marynowania nadają się wszystkie grzyby jadalne, niektórzy eksperci wskazują tylko niektóre gatunki do tego idealne - i tak - najlepiej więc marynować: rydze, opieńki, maślaki, borowiki, pieczarki, a także koźlarze, gąski i kurki.

Według tradycyjnych receptur nie powinno się mieszać różnych gatunków w jednym słoiku. Do marynowania wybieramy grzyby najlepszej jakości: nierobaczywe, twarde, niezwiotczałe. Do tego najlepiej dobrać małe grzybki, które zmieszczą się w naszych słoikach. Jeżeli mamy ładne okazy dużych grzybów, należy je podzielić na ćwiartki.

Przeczytaj także: Kiedy będą grzyby 2018? Sezon na grzyby 2018. Gdzie warto wybrać się na grzyby? Gdzie są grzyby? [atlas grzybów]
Grzyby marynowane. Jak przygotować grzyby do marynowania

Grzyby przed marynowaniem trzeba dokładnie obejrzeć, przebrać, wypłukać i oczyścić. Umyć kilka razy, żeby pozbyć się zalegającego w zakamarkach piasku.

Niektóre grzyby wymagają obrania, jak na przykład maślaki, którym ściąga się skórkę z kapelusza.

Po przemyciu grzyby należy obgotować w wodzie z octem, posolonej i z dodatkiem soku z cytryny, dzięki któremu nie sczernieją. Do grzybów opcjonalnie można wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę. Gotowanie powinno trwać od 5 do 10 minut w zależności twardości grzybów (nie za długo, grzyby powinny pozostać jędrne - na przykład kurki gotujemy nie dłużej niż 5 minut, a rydze, nie dłużej niż 10)

Marynata do grzybów

Najbardziej klasyczna marynata do grzybów

Składniki:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu

W zależności od tego, czy grzyby mają być bardziej lub mniej ostre sami decydujemy o proporcjach octu i wody.

Do wody dodać przyprawy oraz sól i cukier. Wodę z przyprawami gotować ok. 10-15 minut. Dopiero po tym czasie wlać ocet. Znowu zagotować.

Marynowanie grzybów w słoikach - ostatnie czynności

Słoiki i ich nakrętki należy przeczyścić i sparzyć we wrzątku. Muszą być czyste i niewyszczerbione. Dodatkowo zakrętki muszą być czyste i wytarte do sucha.

Gorące grzyby przełożyć do słoików (zostawić wolne miejsce od 1/3 wysokości słoika), powrzucać gdzieniegdzie cebulę, można także wybrać ziarenka gorczycy z zalewy i także powrzucać kilka do słoików (resztę przypraw z zalewy wyrzucamy).

Zakręcać słoiki, odwracać dnem do góry i zostawić do ostygnięcia.

Inne marynaty do grzybów

Grzyby marynowane na słodko. Zalewa z marchewką i cebulą:

  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 4 szklanki wody,
  • pół szklanki 10% octu spirytusowego,
  • cukier,
  • sól,
  • gorczyca,
  • 5 ziaren ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy

Marchewkę należy pokroić w plasterki lub kostkę i zagotować z przyprawami, pod koniec gotowania wlać ocet.
Potem postępujemy jak w tradycyjnym przepisie - do słoików dodajemy marchewkę i cebulę z zalewy.

Zalewa do grzybów przepis. Grzyby w wytrawnej marynacie

  • 1 cebula
  • kilka kawałków papryki konserwowej
  • szklanka wytrawnego wina
  • sól
  • cukier
  • 2 szklanki octu winnego

Paprykę pokroić w paski. Grzyby ugotować z cebulą. Następnie z papryką i cebulą włożyc do słoiczków

Zalewę przygotować z wrzącej wody, soli, cukru i octu. Grzyby, paprykę konserwową i cebulę w słoikach zalać zalewą i winem.

Czy pasteryzować grzyby marynowane?

Pasteryzacja nie jest konieczna pod warunkiem, że uda nam się zalać gorącą zalewą także gorące grzyby.

Jeśli grzyby są letnie lub zimne konieczna jest pasteryzacja.

Pasteryzujemy podgrzewając słoiki w wodzie o temperaturze ok. 90 st. C (20 minut - słoiki 0,5 l; 25 minut - słoiki 0,75 l; 30 minut - słoiki 1 l).

Po ugotowaniu dokręcić wieczka.

Ile mogą stać grzyby marynowane i kiedy są dobre do jedzenia?

Grzyby są dobre już po kilku dniach, ale mogą też stać miesiącami, a nawet latami.

Pomylenie tych grzybów grozi śmiercią!

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie