Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grill po kaszubsku - Smaki Pomorza na majówkę. Odcinek 21 programu

Maja Czech
Maja Czech
Wideo
od 16 lat
W kolejnym odcinku Smaków Pomorza odkrywamy Osadę Łowców Fok. To miejsce sięga czasów prehistorii, a dziś jest prawdziwą perłą na mapie Pomorza. To właśnie w Rzucewie, gdzie znajduje się Osada, nasz mistrz kuchni przygotuje majówkowego grilla... po kaszubsku!

Osada Łowców Fok - Rzucewo

Osadę Łowców Fok w Rzucewie odkryto w XIX wieku. Jej korzenie sięgają jednak o wiele dalej - ok. 2.5 tysiąca lat przed naszą erą!

Dziś znajduje się tam muzeum, w którym goście mogą oglądać eksponaty wydobyte podczas badań archeologicznych.

Gospodynią Osady jest dziś Wiesława Roszman, która z pasją opowiada o tym miejscu:

Prace archeologiczne trwały ponad sto lat. Dzięki wydobytym eksponatom wiemy, jak ludzie żyli dawniej - co robili, co jedli, czym się zajmowali. To właśnie tu nasi praprzodkowie znaleźli dogodne miejsce do życia i osiedlili się tu na stałe.

Do najbardziej unikatowych eksponatów należą przepięknie zdobione naczynia Łowców Fok oraz krzemienne toporki.

Smaki Pomorza na majówkę

To właśnie w Rzucewie, nasz mistrz kuchni Krzysztof Szulborski przygotuje smakołyki na majówkę. A jak majówka to oczywiście grill!

Dania przyrządzone na grillu wcale nie muszą być nudne. Zobaczcie jak przyrządzić kolorowe potrawy zgodnie z kaszubską tradycją.

Faszerowany pomidor na grilla - przepis

Pamiętajcie, że żaden przepis się nie uda bez doskonałej jakości składników. To właśnie z takich korzysta mistrz kulinarny Krzysztof Szulborski.

Faszerowany pomidor na majówkowego grilla? Brzmi ciekawie! Zobaczcie jak to zrobić.

Farsz
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i prażymy posiekaną cebulkę i odrobinę szczypioru. Następnie zajmiemy się gwoździem programu - kiełbasą sycylijską. Pikantną kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Wrzucamy pieczarki, paprykę żółtą, odrobinę świeżego ogórka, groszek ( w strączkach), oraz główki szparagów.

Czas na przyprawy!
Kiełbasa dodana do potrawki jest już mocno doprawiona, dlatego danie nie potrzebuje zbyt wiele dodatkowych przypraw. Wystarczy odrobina soli i pieprzu.

Gotowy farsz przekładamy do miseczki i dodajemy majonez Kętrzyński z prażoną cebulką oraz musztardę. Dokładamy świeży koper i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie pomidorów

Do wydrążonego pomidora przekładamy farsz. Gotowe pomidory grillujemy. Podawajcie z kulkami z kaszanki oraz świeżym sosem, na które przepis znajdziecie w odcinku Smaków Pomorza. Smacznego!

Grill po kaszubsku - Smaki Pomorza na majówkę. Odcinek 21 programu

Grill po kaszubsku - Smaki Pomorza na majówkę. Odcinek 21 programu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki