Grill po kaszubsku - Smaki Pomorza na majówkę. Odcinek 21 programu

Maja Czech
Maja Czech
W kolejnym odcinku Smaków Pomorza odkrywamy Osadę Łowców Fok. To miejsce sięga czasów prehistorii, a dziś jest prawdziwą perłą na mapie Pomorza. To właśnie w Rzucewie, gdzie znajduje się Osada, nasz mistrz kuchni przygotuje majówkowego grilla... po kaszubsku!

Osada Łowców Fok - Rzucewo

Osadę Łowców Fok w Rzucewie odkryto w XIX wieku. Jej korzenie sięgają jednak o wiele dalej - ok. 2.5 tysiąca lat przed naszą erą!

Dziś znajduje się tam muzeum, w którym goście mogą oglądać eksponaty wydobyte podczas badań archeologicznych.

Gospodynią Osady jest dziś Wiesława Roszman, która z pasją opowiada o tym miejscu:

Prace archeologiczne trwały ponad sto lat. Dzięki wydobytym eksponatom wiemy, jak ludzie żyli dawniej - co robili, co jedli, czym się zajmowali. To właśnie tu nasi praprzodkowie znaleźli dogodne miejsce do życia i osiedlili się tu na stałe.

Do najbardziej unikatowych eksponatów należą przepięknie zdobione naczynia Łowców Fok oraz krzemienne toporki.

Smaki Pomorza na majówkę

To właśnie w Rzucewie, nasz mistrz kuchni Krzysztof Szulborski przygotuje smakołyki na majówkę. A jak majówka to oczywiście grill!

Dania przyrządzone na grillu wcale nie muszą być nudne. Zobaczcie jak przyrządzić kolorowe potrawy zgodnie z kaszubską tradycją.

Faszerowany pomidor na grilla - przepis

Pamiętajcie, że żaden przepis się nie uda bez doskonałej jakości składników. To właśnie z takich korzysta mistrz kulinarny Krzysztof Szulborski.

Faszerowany pomidor na majówkowego grilla? Brzmi ciekawie! Zobaczcie jak to zrobić.

Farsz
Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i prażymy posiekaną cebulkę i odrobinę szczypioru. Następnie zajmiemy się gwoździem programu - kiełbasą sycylijską. Pikantną kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Wrzucamy pieczarki, paprykę żółtą, odrobinę świeżego ogórka, groszek ( w strączkach), oraz główki szparagów.

Czas na przyprawy!
Kiełbasa dodana do potrawki jest już mocno doprawiona, dlatego danie nie potrzebuje zbyt wiele dodatkowych przypraw. Wystarczy odrobina soli i pieprzu.

Gotowy farsz przekładamy do miseczki i dodajemy majonez Kętrzyński z prażoną cebulką oraz musztardę. Dokładamy świeży koper i dokładnie mieszamy.

Przygotowanie pomidorów

Do wydrążonego pomidora przekładamy farsz. Gotowe pomidory grillujemy. Podawajcie z kulkami z kaszanki oraz świeżym sosem, na które przepis znajdziecie w odcinku Smaków Pomorza. Smacznego!

Grill po kaszubsku - Smaki Pomorza na majówkę. Odcinek 21 programu

Grill po kaszubsku - Smaki Pomorza na majówkę. Odcinek 21 programu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie