Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grill - co warto wrzucić na ruszt? Sprawdź przepisy palce lizać

Red.
Grillowane potrawy urozmaicą warzywa: cukinia, papryka, bakłażan, cebula, pieczarki, szparagi, pomidory.
Grillowane potrawy urozmaicą warzywa: cukinia, papryka, bakłażan, cebula, pieczarki, szparagi, pomidory. Pixabay.com
Przepisy na grilla. Soczyste i aromatyczne mięso, rozpływające się w ustach grillowane warzywa. Podpowiadamy, jak - krok po kroku - przygotować wyjątkowe dania mięsne i wegetariańskie.

Grillowana kukurydza z masłem czosnkowym - obłędna przekąska

Sezon grillowy 2021 już się rozpoczął - nadeszły ciepłe dni, aura zaczęła dopisywać. Myślisz o pysznym posiłku na świeżym powietrzu, ale tradycyjna karkówka i kiełbaski się znudziły? Jeśli szukasz pomysłów na niebanalne grillowe menu, przychodzimy z odsieczą i dzielimy się sprawdzonymi przepisami.

Grill przepisy

Opiekanie mięsa na ruszcie było znane już w czasach... prehistorycznych. Grillowanie w towarzystwie przyjaciół, podbiło Polskę w połowie latach 90. Ba, stało się niemal naszą narodową rozrywką.

Dodajmy, że w supermarketach czekają potrawy z mięsa w gotowej marynacie. Weź jednak pod uwagę, że zawierają dużo soli, octu i cukru. Warto więc przyrządzić marynatę we własnej kuchni - w zgodzie z naturą - wykorzystując zioła i przyprawy.

Polecamy również tekst: Mandat za grillowanie na balkonie? Na to musisz uważać

Jeśli chodzi o ryby, do grillowania wykorzystaj te, które cechuje zwarta struktura. Mowa o łososiu, pstrągu.

Szaszłyki z łososia

Składniki:

  • pół kg łososia
  • czerwona papryka
  • cukinia
  • pieprz i sól
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

  1. Łączymy miód, musztardę, słodką paprykę i łyżkę oliwy z oliwek.
  2. Kroimy paprykę i cukinię w paski (należy usunąć gniazda nasienne). Kropimy warzywa oliwą, przyprawiamy pieprzem i solą. Dajemy im chwilę na zamarynowanie.
  3. Oczyszczonego łososia kroimy w paski. Nabijamy rybę na patyczki do szaszłyków (wcześniej powinny być namoczone w wodzie).
  4. Nabijamy na patyczki warzywa.
  5. Łososia kładziemy na grillu, smarujemy go mieszanką miodu, musztardy, słodkiej papryki i oliwy. Kiedy ryba się zarumieni, przekładamy ją na drugą stronę, również smarujemy glazurą.
  6. Wykładamy na talerz zgrillowane warzywa i łososia, podajemy z pieczywem.

Skrzydełka z curry

Składniki:

  • ok. 10 skrzydełek
  • czubata łyżeczka curry
  • dwie czubate łyżeczki papryki słodkiej
  • łyżeczka chilli
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • odrobina oliwy z oliwek/oleju

Wykonanie:

  1. Składniki marynaty (wszystko poza skrzydełkami) mieszamy - powinna być gęsta.
  2. Skrzydełka myjemy. Pokrywamy gotową marynatą, chowamy do lodówki minimum na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  3. Zamarynowane skrzydełka grillujemy, często je odwracając (średni żar).

Skrzydełka z miodem, o wędzonym aromacie

Przygotowujemy je jak powyższe, ale marynata składa się z:

  • 2 łyżek miodu
  • łyżeczki gorczycy
  • łyżeczki pieprzu
  • łyżeczki imbiru
  • łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczki oregano
  • łyżeczki czosnku w proszku
  • łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczki soli

Szaszłyki z warzyw

Składniki:

  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • nieduża cukinia
  • ok. 5 pieczarek
  • 2 cebule
  • ok. 20 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki chili
  • odrobina oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Z oliwy i przypraw przygotowujemy marynatę.
  2. Myjemy warzywa. Pomidorki kroimy na połówki, paprykę w kostkę, pozostałe - na plasterki.
  3. Warzywa mieszamy z marynatą, odstawiamy na około 25 minut.
  4. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
  5. Grillujemy do momentu, kiedy cebula będzie miękka.
  6. Podajemy np. z sosem czosnkowym bądź barbecue.

Wskazówka: aby warzywne szaszłyki były bardziej sycące, można dodać do nich np. ser kozi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Grill - co warto wrzucić na ruszt? Sprawdź przepisy palce lizać - Gazeta Pomorska

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki