Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gotuj jak mistrzowie

Edyta Okoniewska
Edyta Okoniewska
Phad Thai Koong Sod czyli podsmażony tajski makaron z krewetkami.

Phad Thai Koong Sod czyli podsmażony tajski makaron z krewetkami

SKŁADNIKI:

100g makaronu do „Phad Thai” lub makaronu ryżowego
6 szt. obranych krewetek średniej wielkości
½ filiżanki tofu, pokrojonego w kostkę
3 łyżki stołowe oleju roślinnego
4 łyżki stołowe prażonych orzeszków ziemnych, grubo rozdrobnionych
4 łyżki stołowe syropu z cukru palmowego
4 łyżki stołowe pasty z tamaryndowca
½ łyżeczki zmielonej, suszonej, czerwonej chili
2 jajka
1 filiżanka surowych kiełków fasoli
¼ filiżanki chińskiego szczypiorku, pokrojonego na 2 cm kawałki
Świeże warzywa jako przystawka

PRZYGOTOWANIE
Namocz makaron, aż będzie miękki, następnie odsącz. Wykorzystując wok, podsmaż tofu na niewielkiej ilości oleju aż do złocistego brązu,następnie dodaj marynowaną rzodkiew. Dopraw syropem z cukru palmowego, sosem rybnym, pastą z tamaryndowca i mieloną, czerwoną chili. Dodaj krewetki i kontynuuj smażenie, aż będą gotowe. Dodaj i delikatnie i podsmaż namoczony makaron, dolej nieco wody. Następnie przesuń potrawę na zewnątrz woka. Wbij jajka, a kiedy zaczną się ścinać, szybko je zamieszaj i dalej smaż z dodanymi kiełkami fasoli i szczypiorkiem. Podaj potrawę a półmisku posypując ją kruszonymi orzeszkami ziemnymi –ze świeżymi warzywami jako przystawkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki