Gotuj jak mistrzowie [PRZEPISY]
III miejsce
Rolada z polędwicy wieprzowej
z wiśniami z nutą sosu czekoladowego
i łezką puree z zielonego groszku z miętą i dyni
Składniki/ surowce na 2 porcje
Roladka:
Polędwica wieprzowa200 g
Wiśniemrożone150 g
Sól, pieprzdo smaku
Puree z zielonego groszku:
Zielony groszek mrożony400 g
Śmietanka50 g
Masło40 g
Kilka listków mięty
Sól, pieprzdo smaku
Puree z dyni:
Dynia400 g
Masło40 g
Sól, biały pieprzdo smaku
gałka muszkatołowado smaku
Sos czekoladowy:
Wino czerwone250 ml
Czekolada gorzka100 g
Masło40 g
Papryczka chili1/2 szt.
Starta skórka z pomarańczy
Tymianek, pieprz ziarnisty, pieprz cayenne, liść laurowy, cynamon,
Sposób wykonania:
Roladka z polędwicy wieprzowej z wiśniami:
Przeprowadzamy obróbkę wstępną polędwicy, rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy wiśniami, zwijamy w rulon. Roladkę podsmażamy, następnie pieczemy w piekarniku 180°C 12 minut.
Sos czekoladowy:
Do garnka wlewamy 250 ml wina, podgrzewamy, dodajemy 1 liść laurowy, 2 szczypty suszonego tymianku, 1 łyżeczkę pieprzu w ziarnach, jedną szczyptę cynamonu, jedną szczyptę pieprzu cayenne, pół posiekanej papryczki chilli i skórkę z startej pomarańczy. Wszystko gotujemy 2 minuty, przecedzamy. Sos redukujemy o połowę dodajemy 40 g masła i 50 g startej gorzkiej czekoladę.
Puree z groszku z miętą:
400 g groszku gotujemy, odcedzamy, miksujemy. Dodajemy 40 g masła, śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy świeżo posiekaną miętę.
Puree z dyni:
400 g dyni gotujemy do miękkości, solimy, dodajemy 40 g masła i 40 g śmietanki. Doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową.