Gładzica zamiast flądry. Sprawdzono jakość handlową w punktach gastronomicznych. Czy w restauracjach i smażalniach ryb można dobrze zjeść?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Kontrola wykazała, że najwięcej błędów odnotowano pod kątem oznakowania.
Kontrola wykazała, że najwięcej błędów odnotowano pod kątem oznakowania. pixabay.com/mp1746
Udostępnij:
Świeża ryba prosto z patelni, do tego aromatyczny sos i zamówienie gotowe. Czy jednak każdy z nas ma pewność co znajdzie na talerzu? Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła w ubiegłym roku kontrolę w 23 punktach gastronomicznych. Wykazano m.in. błędy w oznakowaniu.

Kontrola dotyczyła jakości handlowej ryb (smażonych, grillowanych i gotowanych) serwowanych w punktach gastronomicznych.

Wyniki kontroli. 70 proc. nieprawidłowości w oznakowaniu

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 28 partii, w żadnej z nich nie stwierdzono nieprawidłowości. Z kolei z badań laboratoryjnych wynika, że na 30 partii w 1 wykryto DNA innego gatunku.

Najwięcej błędów zweryfikowano pod kątem oznakowania. Na 70 sprawdzanych partii, nieprawidłowości stwierdzono w 49, co daje 70 procent. Dotyczyły one:

  • podmiany asortymentu – flądra została zastąpiona gładzicą,
  • braku opisu środka spożywczego do obróbki cieplnej ryby,
  • braku wskazania składu innych składników, np. chrzanu czy sosu,
  • pominięcia w menu formy podawanej ryby, np. dzwonka, fileta czy tuszy,
  • braku informacji o wykazie składników stosowanych do produkcji i alergenach.

Ryby ważnym składnikiem żywienia

Ryby są ważnym elementem naszej diety i dość często lądują na naszych talerzach. Zwłaszcza klasyki gatunku, jak dorsz, flądra i śledź są chętnie wybierane. Nie oznacza to jednak, że konsumenci zamykają się na inne gatunki. Obecnie wybór i dostęp do morskich ryb serwowanych w knajpach czy sklepach jest szeroki.

To też może Cię zainteresować

O tym, aby zwracać uwagę na jakość podawanej ryby warto pamiętać zwłaszcza w okresie wakacyjnym. Turyści spędzający czas nad morzem wierzą, że restauracje i smażalnie serwują im świeże mięso z pobliskiego Bałtyku. Niestety, z braku połowów niektórych gatunków w sezonie bardzo często podawane są te mrożone z zagranicznych hodowli. Dobrze więc wiedzieć, co w danym czasie akurat pływa w naszym morzu.

Źródło: IJHARS

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie