Niektóre grzyby łatwo pomylić. Szczególnie trzeba uważać na rydze, gąskę siwą czy kanie. Ci, którym brakuje wiedzy, mogą skorzystać z pomocy ekspertów. W sanepidzie pracuje grzyboznawca i klasyfikator. Pierwszy jest ekspertem od grzybów świeżych i suszonych. Drugi natomiast doskonale zna się na grzybach świeżych.
- Jest jedna reguła obowiązująca podczas grzybobrania - mówi Katarzyna Duska z kościerskiego sanepidu. - Jeśli jesteśmy pewni w 99 proc., czy grzyb jest jadalny, to należy go wyrzucić. Trzeba mieć co do tego 100 proc. pewność.
Tomasz Turczyn
Pomorskie lasy są pełne grzybów! Pochwalcie się swoimi zbiorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?