Gęsina w Trójmieście! Czy nad morzem jest dobra gęsina? Gdzie zjeść gęsi w Trójmieście?

Maja Czech
Maja Czech
Zobacz naszą galerię, aby dowiedzieć się, gdzie w Trójmieście zjesz pyszną gęś!
Zobacz naszą galerię, aby dowiedzieć się, gdzie w Trójmieście zjesz pyszną gęś! pixabay.com
Udostępnij:
Dania z gęsiny królują na stołach jesienią. Nie brakuje ich także w restauracjach w Trójmieście. Takie dania serwuje m.in. Winne Grono, które w sobotę zaprosiło swoich klientów na specjalną degustację. Sprawdziliśmy, w których jeszcze lokalach można zjeść potrawy stworzone z tego mięsa.

"Jak pierś z Marcinowej gęsi sina, to będzie sroga zima, a jak biała — to będzie statkowała" - tak mówi jedno z wielu staropolskich przysłów o dniu św. Marcina. Rogale świętomarcińskie od kilku lat znów królują na polskich stołach w środku listopada. Powoli zaczynamy sobie przypominać o naszej tradycyjnej gęsinie, którą równie często serwowano o tej porze. Wracajmy do korzeni, powróćmy do gęsi!

Gęsina w Trójmieście — zapomniany ptak

W 2020 roku Polacy zjedli ok. 31 kg drobiu. To jedno z naszych ulubionych mięs, zaraz po wieprzowinie. Na to składają się jednak przede wszystkim dania z mięsa kurczaka. Zapominamy, że właśnie z naszego kraju eksportuje się dużą część gęsiny do całej Europy (przede wszystkim do Niemiec). Na naszych stołach jednak ten ptak pojawia się tylko przy specjalnych okazjach. Uznawany jest raczej za danie ekskluzywne i... egzotyczne. A przecież nie ma nic bardziej polskiego niż gęsina!

Gęsina w Trójmieście — gdzie można ją zjeść?

Podczas gdy mięso z kurcząt spożywane jest przez cały rok, gęsina jest produktem sezonowym. Jak wytłumaczył Arkadiusz Onash z Winnego Grona:

Gęś rodzi się wiosną. Potem gdy rośnie jest karmiona zielonką, a na sam koniec owsem. I tak, jesienią na nasze stoły trafia polska gęś owsiana!

Dlatego wspomniany lokal w sobotę zaprosił swoich klientów na specjalną degustację, w której trakcie królowały dania ze wspomnianego męsa:

Każdy Polak cały rok kebab, pizzę i suszi jeść musi, a raz do roku co? Gęsina na św. Marcina! Instytut Zootechniki - Państwowy Instytut Badawczy oraz Piotr Lenart wdrażają u nas rodzime rasy hodowlane w sposób troskliwy. Czas na gęś!

Dlaczego gęsinę serwuje się jedynie jesienią?

Poza okresem jesienno-zimowym gęsinę można kupić jedynie zamrożoną. Jeżeli chcecie więc spróbować mięsa gęsi, najlepiej zróbcie to już teraz. Nie tylko będzie ono dobrej jakości, ale także nada wiele potrzebnej odporności na nadchodzące miesiące. Według ekspertów gęsina jest najzdrowszym ptakiem spośród wszystkich wyrobów drobiowych.

Sprawdźcie, gdzie i co serwują trójmiejskie restauracje. No i ile to wszystko kosztuje?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Dwaj Panowie Pingo - wystawa malarstwa Kołpanowicz&Cruz

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie