2 z 12
Poprzednie
Następne
Gęsina i Święto Niepodległości w Trójmieście. Co na stole na 100 lecie niepodległości w Gdańsku, Gdyni i Sopocie? [przepisy]
Mus z gęsiej wątróbki aromatyzowany “Żubrówką” podany na grzankach ze swojskiego chleba na zakwasie z naszego pieca chlebowego oraz z karmelizowaną renetą
Składniki:
50 dag wątróbki z gęsi
10 gad masła
3/4 szkl. kremówki
sól, pieprz, odrobina kardamonu
50 ml wódki “Żubrówki”
Sposób przyrządzania:
Wątróbkę oczyścić i gotować 3–5 min, w zależności od wielkości w osolonej lekko wodzie.Powinna pozostać lekko krwista w środku. Przestudzić. Rozpuścić masło. Wątróbkę wrzucić do malaksera, dodać masło, zmiksować. Dodać przyprawy, śmietankę, miksować na gładką masę. Pod koniec dodać kieliszek “żubrówki”
Smarować na grzankach podawać ze skarmelizowanymi renetami i młotkowanym pieprzem
Przepis: Agata Falkiewicz – Restauracja Tabun, Gdańsk–Otomin