- Jako pracownicy zastanawialiśmy się co możemy zrobić, by zapobiec kolejnej fali koronawirusa – mówi Oliwia Golińska, manager restauracji „Chleb i wino”. - Z powodu nienormowanego czasu pracy oraz pełni sezonu turystycznego, część osób miała problem, by wykonać szczepienia. Stąd pomysł szefostwa, że zorganizujemy je w naszej restauracji. Myślę, że nie tylko restauracje, ale cała branża turystyczna oraz wszyscy, którzy mają kontakt z klientem, powinni pójść za tym przykładem. Podobnie jak inne lokale, chcemy pracować, działać stacjonarnie, a nie tylko na wynos. Dotyczy to zwłaszcza jesieni, kiedy będą kolejne wzrosty liczby zachorowań.
Pracownicy pod okiem medyków
Punkt szczepień powstał dzięki zaangażowaniu Szpitala MSWiA. We wtorek, w odpowiedzi na wniosek restauratorów, w lokalu pojawił się zespół medyków, złożony z pielęgniarki wykonującej szczepienia, lekarza kwalifikującego oraz ratownika medycznego. Szczepionki dostarczono w przenośnej lodówce. Z możliwości zaszczepienia przeciwko koronawirusowi skorzystało 61 osób.
- Jestem człowiekiem nauki, wierzę w szczepionki i ich skuteczność. Jeżeli ma to powstrzymać pandemię, to jestem jak najbardziej „za” - mówiła chwilę po przyjęciu dawki Katarzyna Hrycyk, pracownica restauracji.
W sytuacji odnotowywanego w całym kraju spadku dziennej liczby szczepień, medycy przyklaskują każdej inicjatywie, której efektem jest podanie kolejnych dawek preparatów anty-koronawirusowych. O ile w czerwcu dzienna średnia wahała się pomiędzy 60-80 tys. szczepień, w lipcu spadła już do poziomu 40-50 tys. Zgodnie z danymi Ministerstwa Zdrowia, w Polsce w pełni zaszczepionych jest 17 522 279 osób.
- Zorganizowanie punktu szczepień w takim miejscu nie jest dla nas żadnym problemem – tłumaczy Teresa Jagiełło, koordynator punktu szczepień Szpitala MSWiA w Sopocie. - Jesteśmy otwarci na podobne propozycje ze strony kolejnych restauratorów. Zapraszamy do współpracy. Chętnie odwiedzimy ich miejsca pracy. Myślę, że warto przekonywać własnych pracowników do szczepienia przed jesienną falą, której najprawdopodobniej nie unikniemy. To słuszna idea.
Po zaszczepieniu restauracja otrzyma odznakę „Safe Place”, a każdy pracownik przypinkę z informacją, że jest zaszczepiony. Sytuacja finansowa branży jest na tyle niestabilna i zła po pierwszych dwóch falach, że nie można pozwolić sobie na kolejny lockdown – komentują pracownicy gdańskiej restauracji.
Sonda - Czy Polacy chcą amerykańskiej elektrowni atomowej w Polsce?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Kto dostanie literacką nagrodę Nobla? Typy, przecieki, doniesienia
- Kto weźmie udział w przedwyborczej debacie w TVP? Znamy coraz więcej szczegółów
- Wiceminister ujawnia dzięki czemu szybko zlokalizowano i złapano Sebastiana M.
- Będzie kolejny wniosek o uchylenie immunitetu marszałka Grodzkiego? Ziobro komentuje