Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gdańska restauracja zorganizowała akcję szczepień dla pracowników. Z możliwości skorzystało 61 osób

Karol Uliczny
Karol Uliczny
61 pracowników gdańskiej restauracji „Chleb i wino” przyjęło we wtorek szczepionkę w swoim miejscu pracy. Akcja odbyła się pod okiem medyków z filii Szpitala MSWiA w Sopocie, którzy przyjechali do lokalu na prośbę jego właścicieli. Restauratorzy mają nadzieję, że za ich przykładem pójdzie trójmiejska branża gastronomiczna-turystyczna, co zapobiegnie lockdownowi w czasie zbliżającej się, jesiennej fali pandemii.

- Jako pracownicy zastanawialiśmy się co możemy zrobić, by zapobiec kolejnej fali koronawirusa – mówi Oliwia Golińska, manager restauracji „Chleb i wino”. - Z powodu nienormowanego czasu pracy oraz pełni sezonu turystycznego, część osób miała problem, by wykonać szczepienia. Stąd pomysł szefostwa, że zorganizujemy je w naszej restauracji. Myślę, że nie tylko restauracje, ale cała branża turystyczna oraz wszyscy, którzy mają kontakt z klientem, powinni pójść za tym przykładem. Podobnie jak inne lokale, chcemy pracować, działać stacjonarnie, a nie tylko na wynos. Dotyczy to zwłaszcza jesieni, kiedy będą kolejne wzrosty liczby zachorowań.

Pracownicy pod okiem medyków

Punkt szczepień powstał dzięki zaangażowaniu Szpitala MSWiA. We wtorek, w odpowiedzi na wniosek restauratorów, w lokalu pojawił się zespół medyków, złożony z pielęgniarki wykonującej szczepienia, lekarza kwalifikującego oraz ratownika medycznego. Szczepionki dostarczono w przenośnej lodówce. Z możliwości zaszczepienia przeciwko koronawirusowi skorzystało 61 osób.

- Jestem człowiekiem nauki, wierzę w szczepionki i ich skuteczność. Jeżeli ma to powstrzymać pandemię, to jestem jak najbardziej „za” - mówiła chwilę po przyjęciu dawki Katarzyna Hrycyk, pracownica restauracji.

W sytuacji odnotowywanego w całym kraju spadku dziennej liczby szczepień, medycy przyklaskują każdej inicjatywie, której efektem jest podanie kolejnych dawek preparatów anty-koronawirusowych. O ile w czerwcu dzienna średnia wahała się pomiędzy 60-80 tys. szczepień, w lipcu spadła już do poziomu 40-50 tys. Zgodnie z danymi Ministerstwa Zdrowia, w Polsce w pełni zaszczepionych jest 17 522 279 osób.

- Zorganizowanie punktu szczepień w takim miejscu nie jest dla nas żadnym problemem – tłumaczy Teresa Jagiełło, koordynator punktu szczepień Szpitala MSWiA w Sopocie. - Jesteśmy otwarci na podobne propozycje ze strony kolejnych restauratorów. Zapraszamy do współpracy. Chętnie odwiedzimy ich miejsca pracy. Myślę, że warto przekonywać własnych pracowników do szczepienia przed jesienną falą, której najprawdopodobniej nie unikniemy. To słuszna idea.

Po zaszczepieniu restauracja otrzyma odznakę „Safe Place”, a każdy pracownik przypinkę z informacją, że jest zaszczepiony. Sytuacja finansowa branży jest na tyle niestabilna i zła po pierwszych dwóch falach, że nie można pozwolić sobie na kolejny lockdown – komentują pracownicy gdańskiej restauracji.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki