Gdańsk – co zobaczyć i gdzie dobrze zjeść?

    Gdańsk – co zobaczyć i gdzie dobrze zjeść?

    Materiał informacyjny

    Dziennik Bałtycki

    Dziennik Bałtycki

    Gdańsk – co zobaczyć i gdzie dobrze zjeść?
    Na zabytkowej mapie Polski Gdańsk z pewnością zajmuje miejsce wyjątkowe. Położone nad morzem miasto z przeplataną historią polsko-niemiecką i dobrze zachowanymi pomnikami kultury stanowi jedno z najczęściej wybieranych przez polskich i zagranicznych turystów (oczywiście tych odwiedzających kraj nad Wisłą) miejsc. Jednak jak się okazuje, w Gdańsku można nacieszyć również inne zmysły – na kulinarnej mapie Polski to nadbałtyckie miasto również trzeba zaznaczyć intensywniejszym kolorem.
    Gdańsk – co zobaczyć i gdzie dobrze zjeść?
    Kilka miesięcy temu National Geographic stworzył ranking polskich miast najchętniej wybieranych przez zagranicznych turystów. Nie było żadnym zaskoczeniem, że na pierwszym miejscu uplasowała się Warszawa – można by powiedzieć, że jest to niejako turystyczne prawo przysługujące stolicom (jednak i od tego – w zależności od państwa – są naturalnie wyjątki). Do polskiej stolicy ściąga ok. 1/3 wszystkich zagranicznych turystów. Jednak o drugie miejsce toczyła się zażarta walka miedzy Gdańskiem właśnie a Krakowem. Ostatecznie National Geographic salomonowym wyrokiem zdecydował, że miasta te odwiedza mniej więcej równa liczba gości z zagranicy – około 16 procent. Dopiero na następnym miejscu (z wynikiem 14 procent) znalazły się Katowice.

    Cuda kultury nad Bałtykiem


    Gdańsk jest bez wątpienia jednym z najbardziej reprezentacyjnych miast Polski, można by rzec – jedną z jej wizytówek. Stolica Pomorza zawdzięcza to przede wszystkim swojej bogatej, tysiącletniej historii. Nie sposób będąc w Gdańsku nie zobaczyć takich zabytków, jak Ratusz Głównego Miasta, powstały w XV wieku, czy Dwór Artusa przy Długim Targu 44 – obecnie oddział Muzeum Gdańska, a w przeszłości miejsce kupieckich spotkań i bogatego życia towarzyskiego. Przed nim stoi zaś słynna Fontanna Neptuna. Na stronie mygdansk.com.pl znajdziemy dotyczącą niej następującą ciekawostkę: „Z fontanną związana jest legenda, wyjaśniająca skąd pochodzi słynna, gdańska nalewka Goldwasser. Neptun zgniewany zachowaniem ludzi, którzy wrzucali do fontanny monety, jednym uderzeniem trójzębu starł je na pył. Odtąd w butelkach z nalewką pływają drobiny złotego kruszcu”.



    Specyficznym przykładem zabytku jest Stocznia Gdańska, w której rozgrywały się historyczne wydarzenia 1980 roku – stąd jest ona znana jako kolebka „Solidarności”. Dość wspomnieć, że słynne tablice z 21 postulatami robotniczymi z sierpnia 1980 roku znajdują się już na Liście Pamięci Świata UNESCO. W zeszłym roku przed Stocznią Gdańską została wpisana na listę zabytków z perspektywą znalezienia się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. Jak można przeczytać na stronie budynkowo.pl: „Stocznia Gdańsk została wpisana na listę zabytków nie ze względu na wyjątkowe walory artystyczne, czy architekturę. Cały historyczny zespół budowlany niesie ze sobą wielką wartość niematerialną. Była ona świadkiem wydarzeń niezwykłych, jest to miejsce, gdzie rozpoczęto obalać komunizm i promować wolność w Polsce. Ważne są też obiekty techniki (tzw. technofakty), o których często się zapomina, również są obecne na terenie Stoczni. Niektóre z nich są wyjątkowe i przekazują obraz danych czasów patrząc pod kątem rozwoju technologii”. O zamiarze zwrócenia się z prośbą o wpisanie Stoczni Gdańskiej na listę UNESCO poinformowała w maju tego roku prof. Magdalena Gawin, która sprawuje funkcję Generalnego Konserwatora Zabytków.

    Smaki gdańskie i światowe


    Kuchnia – to również ten element każdego miasta, który ma kluczowe znaczenie na wystawianą przez turystów ocenę końcową odwiedzanego miejsca. W tym aspekcie Gdańsk łączy nowoczesność z tradycją. Z jednej strony znajdziemy tu szereg znanych w całej Polsce, a nawet Europie restauracji czy pizzerii, z drugiej zaś możemy spróbować czegoś z kuchni regionalnej, mogącej poszczycić się kilkusetletnią historią. W przypadku potraw powszechnie znanych i lubianych, takich jak pizza, nie powinno być w Gdańsku najmniejszych problemów. Rozbudowana sieć pizzerii, takich jak na przykład Domino’s Pizza (https://www.dominospizza.pl/), będzie zdecydowanym ułatwieniem w obiadowej porze – zwłaszcza ze wszystkimi wygodami komunikacyjnymi, prezentowanymi na stronie internetowej.



    Natomiast uzupełnieniem jadłospisu mogą być produkty i dania tradycyjne, których w województwie pomorskim nie brakuje. Wystarczy szybki rzut oka na opracowaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi listę produktów tradycyjnych – pod względem ilości pomorskie zajmuje wysokie miejsce z ponad 180 takimi produktami. Jak czytamy na stronie ministerstwa: „Kuchnia pomorska zarówno dawna jak i współczesna, jest bardzo różnorodna. Do jadłospisu mieszkańców miast przenikały potrawy z kultury wiejskiej, występowało też zjawisko odwrotne. W pomorskiej kulturze kulinarnej inspirującą rolę odgrywała kuchnia gdańska, która wpływała w ciągu wieków na kulinarne zasoby całego regionu. Dlatego wśród potraw pomorskich zamieszczanych w różnych opracowaniach omawiających kuchnie regionalne, znajdują się i te pochodzące z Gdańska”.

    Słowem – smakosz w Gdańsku nie zginie. Nie ważne, czy gustuje w kuchni śródziemnomorskiej, czy lubi posmakować smaków regionalnych.

    Czytaj treści premium w Dzienniku Bałtyckim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Polecamy

    WIDEO: Letnica 3.0. Obok stadionu zbudują oceanarium za 450 milionów! [materiał partnera]

    WIDEO: Letnica 3.0. Obok stadionu zbudują oceanarium za 450 milionów! [materiał partnera]

    POLECAMY:

    POLECAMY: "Sekrety gdyńskich kamienic" - do kupienia w naszej księgarni

    Program MiauCzat. Fit Lovers w nowym programie!

    Program MiauCzat. Fit Lovers w nowym programie!