Radzi Ewa Liguz – Borowiec, organizatorka przyjęć, menadżerka muzyczna
Rada na dziś:
Obawa przed utratą zdrowia podtrzymuje modę na jedzenie bez soli, bez cukru, tłuszczu, mąki itd. Zapomina się o samej przyjemności z jedzenia, ważnego dla dobrego samopoczucia, dla budowania relacji międzyludzkich. Może warto pomyśleć o zdjęciu narzuconego poczucia winy za odczuwanie przyjemności z jedzenia. W granicach rozsądku. "Umiarkowanie we wszystkim się należy" - /z dialogu na ławeczce w serialu „Rancho”/
Składniki:
Galareta z kurczaka
1 cały kurczak
pęczek włoszczyzny
6 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
żelatyna.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Dodać obraną włoszczyznę i czosnek. Zalać zimną wodą, dodać łyżkę soli, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i gotować na malutkim ogniu, do czasu gdy warzywa będą miękkie.
Gotowe mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Rosół przecedzić. Odmierzyć 2 litry płynu, zagotować. Do jeszcze wrzącego rosołu dodać 16 łyżeczek żelatyny i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Nie gotować!!!. Doprawić solą, pieprzem, pamiętając, że wywar musi być dość mocno przyprawiony. Dodatek żelatyny obniża słoność rosołu.
Mięso porwać na kawałki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Marchewkę z rosołu pokroić w kostkę. Wymieszać z mięsem. Do foremek lub jednej dużej formy wsypać mięso z marchewką i natką. Zalać nawet jeszcze ciepłym bulionem, ostudzić.
Pogotowie kulinarne, czyli święta w czasie zarazy:
Jak upiec chleb domowy na drożdżach i piwie? (odcinek 1)
Prosty przepis na mazurek wielkanocny(odcinek 2)
Prosty przepis na domowy pasztet >>> (odcinek 3)
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?