MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. canva/filmweb

Filmowa kuchnia - przepisy na dania z kultowych filmów

Ratatuj z filmu "Ratatuj"

Składniki:
2 papryki czerwone
1 cebula
2 ząbki czosnku
marchewka
1 papryka żółta
1 bakłażan
1 cukinia
łyżka masła
300 g pomidorów z puszki
sól i pieprz

Przyprawy:
wędzona papryka
natka pietruszki
bazylia świeża

Przygotowanie:
Pokrojone papryki upiecz skórką do góry w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
Marchewkę zetrzyj na tarce.
Na oliwie usmaż cebulę i czosnek. Po chwili dodaj marchewkę i upieczone papryki. Dodaj przyprawy i gotuj przez 10 minut.

Resztę warzyw pokrój w cienkie plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wylej przygotowany na patelni sos. Na nim ułóż na przemian bakłażan i cukinię. Przykryj folią i piecz pół godziny w 200 stopniach. Podawaj na ciepło z parmezanem i świeżą bazylią.

Zobacz również

Polskie koszykarki 3x3 z pierwszą porażką w turnieju kwalifikacyjnym

Polskie koszykarki 3x3 z pierwszą porażką w turnieju kwalifikacyjnym

Czerwona kartka w meczu Korona - Ruch anulowana. Dlaczego?

Czerwona kartka w meczu Korona - Ruch anulowana. Dlaczego?

Polecamy

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Putin o propozycji olimpijskiego rozejmu Macrona: „Tą drogą daleko nie zajdziemy”

Putin o propozycji olimpijskiego rozejmu Macrona: „Tą drogą daleko nie zajdziemy”

Jak dobrze znasz kwiaty balkonowe? Sprawdź się w naszym quizie!

Jak dobrze znasz kwiaty balkonowe? Sprawdź się w naszym quizie!