2 z 6
Poprzednie
Następne
Filmowa kuchnia - przepisy na dania z kultowych filmów
Ratatuj z filmu "Ratatuj"
Składniki:
2 papryki czerwone
1 cebula
2 ząbki czosnku
marchewka
1 papryka żółta
1 bakłażan
1 cukinia
łyżka masła
300 g pomidorów z puszki
sól i pieprz
Przyprawy:
wędzona papryka
natka pietruszki
bazylia świeża
Przygotowanie:
Pokrojone papryki upiecz skórką do góry w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
Marchewkę zetrzyj na tarce.
Na oliwie usmaż cebulę i czosnek. Po chwili dodaj marchewkę i upieczone papryki. Dodaj przyprawy i gotuj przez 10 minut.
Resztę warzyw pokrój w cienkie plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wylej przygotowany na patelni sos. Na nim ułóż na przemian bakłażan i cukinię. Przykryj folią i piecz pół godziny w 200 stopniach. Podawaj na ciepło z parmezanem i świeżą bazylią.