Burza nie przeszkodziła w dobrej zabawie
Festiwal Kiszewskie Samki w Starej Kiszewie przyciągnął miłośników dobrej zabawy i regionalnej kuchni. Impreza wystartowała w sobotę o godz. 15, choć burza, która przeszła przez powiat kościerski w piątek, nie ułatwiła zadania organizatorom. Na szczęście wszystko udało się dopiąć na ostatni guzik. Dopisała również pogoda.
Atrakcji nie brakowało zarówno dla najmłodszych uczestników festiwalu, jak i tych nieco starszych.
Dmuchane zjeżdżalnie i place zabaw jak zwykle były oblegane przez dzieci. Te miały również możliwość przejażdżki karuzelą.
Tymczasem na scenie można było zobaczyć prawdziwe kulinarne show. Mistrzowie kuchni gotowali wyjątkowe dania, a uczestnicy festiwalu mogli ich skosztować. Warto podkreślić, że sporą porcję wyjątkowych i aromatycznych potraw oferowały również koła gospodyń wiejskich. Restauracja GĘŚ RYBY NIOSŁA przygotowała rosół z trzech rodzajów ptactwa i czerninę. Pani Rysia Kuchta gotowała potrawkę z kurczaka w sosie śmietanowo-serowym. KGW Lipy - tradycyjnego kurczaka w potrawce, a KGW Koleżanki Konarzynianki tradycyjny pasztet z drobiu. Była również okazja, aby spróbować Pałubinianek, czyli placuszków z kurczakiem, które doskonale robią KGW Mrówki.
Wieczorne koncerty to gratka dla miłośników muzyki. W tym roku w Starej Kiszewie o godz. 18.30 wystąpił Andrzej Rybiński a o godz. 21 - Formacja Long&Junior.

Czapka Mikołaja na wieży ratuszowej w Głogowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?