Już 24 września na Targu Węglowym odbędzie się wydarzenie organizowane przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Sadownicy, którzy przyjadą do Gdańska z różnych stron Polski zaprezentują to, czym możemy chwalić się na całym świecie – najsmaczniejsze, najbardziej dorodne i zdrowe jabłka z polskich sadów, którymi częstować będą przybyłych na Festiwal mieszkańców Trójmiasta.
Celem przedsięwzięcia jest promocja jabłek - zarówno ich walorów zdrowotnych, jak i smakowych. Polska jest trzecim, co do wielkości producentem tych owoców na świecie i trzecim ich eksporterem. W ostatnim sezonie polskie jabłka trafiły do kilkudziesięciu krajów świata. Niekwestionowane walory jabłek polskich warte są tego, by Polacy sięgali po nie częściej niż dotychczas. Wydarzenie w formie pikniku jest znakomitym sposobem, by zwiększyć świadomość społeczeństwa, co do zdrowotnych właściwości jabłek i przyczynić się do zwiększenia spożycia tych owoców, szczególnie wśród dzieci i młodzieży, której sposób odżywiania się pozostawia wiele do życzenia – mówi Witold Boguta – prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w imieniu organizatorów Festiwalu.
W programie Festiwalu Jabłka nie zabraknie atrakcji dla publiczności oraz występów gwiazd. I tak zaplanowane zostały pokazy kulinarne pt: Jabłko od kuchni w wykonaniu Tomasza Purola, które zakończą się degustacją przygotowanych dań – Cielęciny z musem jabłkowym, pudrem z jabłka i kompresowanym jabłkiem oraz chłodnika jabłkowego z kluskami jeżynowymi i świeżym jabłkiem
Ciekawie zapowiada się quiz „Wszystko, czego nie wiesz o jabłku” połączony z degustacją różnych odmian jabłek i przykładami zastosowań. Tę część przygotuje wykładowca z SGGW – prof. Kazimierz Tomala. Jabłko „na język” weźmie Jerzy Bralczyk, a o jabłkach na swoim stole opowie Katarzyna Cichopek. Pani Katarzyna będzie obecna na pikniku przez cały dzień i poprowadzi program wydarzeń na scenie.
Zainteresowanie publiczności z pewnością przyciągną warsztaty kulinarne, podczas których profesjonalni kucharze będą uczyć, jak przygotować smakołyki z jabłkiem w roli głównej. Tegoroczna ich edycja odbędzie się pod patronatem Kreatywnej Kuchni. Pokazy kulinarne każdorazowo kończyć się będą wspólną degustacją.
Organizatorzy pomyśleli także o najmłodszych – dla nich przygotowana zostanie strefa zabaw, w której animatorzy prowadzić będą warsztaty artystyczne, zabawy zręcznościowe oraz konkursy z nagrodami. Nie zabraknie ulubionych przez dzieci, pokazów baniek mydlanych oraz malowania buziek. Nowością w tegorocznym programie jest konkurs plastyczny dla dzieci Jabłko Malowane.
Festiwal Jabłka 2016- PROGRAM
10:00 – otwarcie terenu dla publiczności (konferansjer – Katarzyna Cichopek)
10:05 -10:30 – zabawy na scenie
10:30 – uroczyste otwarcie Festiwalu
11:00 – konkursy z nagrodami dla publiczności
11:30 – Jabłko nasze niecodzienne – Katarzyna Cichopek
12:00 – konkursy z nagrodami
12:30 – 13:30 Jabłko od kuchni - pokaz gotowania – Tomasz Purol
13:30 – 14:30 Quiz wiedzy o jabłku dla publiczności – prof. Kazimierz Tomala SGGW
14:30 – 15:15 Jabłko od kuchni - pokaz gotowania – Tomasz Purol
15:15 – konkursy z nagrodami
15:45 – rozstrzygnięcie konkursu plastycznego dla dzieci Jabłko Malowane
16:00 – „Jabłko na języku” – czyli jabłko w języku, literaturze i sztuce – prof. Jerzy Bralczyk
16:30 – 18:00 zabawy i konkursy z nagrodami
Przez cały czas trwania Festiwalu Jabłka:
WARSZTATY KULINARNE z degustacjami pod patronatem Kreatywnej Kuchni
- ekspozycja polskich sadowników – bezpłatne degustacje kilkudziesięciu odmian jabłek oraz produktów
- STREFA DZIECKA – malowanie buziek, warsztaty artystyczne, fotobudka, zabawy z chustą, bańki mydlane, gry i zabawy zręcznościowe, konkursy z nagrodami
materiały prasowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?