Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal jabłka na Halach Targowych w Gdyni [ZDJĘCIA]

(JD)
Festiwal jabłka w Gdyni
Festiwal jabłka w Gdyni Tomasz Bołt
Degustacje cydrów, gotowanie na żywo oraz pokazy rzeźbienia w jabłkach to tylko jedne z wielu atrakcji, które w sobotę 7 listopada czekały na wszystkich odwiedzających gdyńskie Hale Targowe.

Jabłka od lat stanowią polską specjalność zarówno w zakresie rekordowej skali ich produkcji (pierwsze miejsce w Europie), jak i kreatywności w ich przetwarzaniu, przechowywaniu oraz zastosowaniach w przepisach kulinarnych. Świeże jabłka to także element codziennej diety większości z nas. Nic więc dziwnego, że sobotnia impreza wzbudziła spore zainteresowanie amatorów tych owoców.

 

Polub Strefę AGRO Pomorskie na facebooku!

Podczas festiwalu uczestnicy mogli spróbować i osobiście przetestować kilkadziesiąt różnych wypieków najlepszych gdyńskich kawiarni, cukierni i restauracji. W ramach wydarzenia odbył się także pokaz tzw. carvingu, czyli mistrzowskiego wykrajania obrazów oraz kształtów w tak niewielkich rozmiarach owocach jakimi są jabłka. Nie zabrakło też pokazów kulinarnych na żywo, w czasie których znani gdyńscy kucharze przyrządzali dania z jabłek.

Wśród zaproszonych gości był m.in. Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji "Biały Królik";. Dla zebranych w Hali Targowej kucharz przygotował tzw. ragout z zielonej fasoli i grzybów, okraszone purée z jabłek i cydru.
Jedną z głównych atrakcji festiwalu był także cykl "Śniadania mistrzów" z udziałem m.in. popularnej polskiej aktorki Katarzyny Figury oraz najszybszego Polaka - sprintera WKS Flota Gdynia Przemysława Słowikowskiego.

- Jabłka  są fantastycznym owocem jesiennym - mówiła Katarzyna Figura. - Dostarczają nie tylko niezwykłych wartości  odżywczych dla organizmu, ale są też wspaniałe smakowo. Świetnie, że stworzono ten festiwal jabłek, ale przyznam szczerze, że moja dzisiejsza obecność w tym miejscu spowodowana jest przede wszystkim tym, że jestem wielką fanką gdyńskiej Hali Targowej - dodała aktorka. - Jest to obiekt szczególny i bez znaczenia jest czy kupujemy tu jabłka, ziemniaki, mięso, ryby czy warzywa, bo najważniejsze, że możemy spotkać się tu twarzą w twarz z innymi ludźmi. To fantastyczna alternatywa dla życia w pośpiechu i robienia zakupów w supermarketach.
 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki