Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Czarniny. Ciekawy projekt grupy mieszkańców Czernina

Piotr Piesik
M. Jędrzyński
W każdej kuchni narodowej występuje wiele potraw, gdzie indziej nieznanych. Niestety często już dziś zanikających. Takim daniem jest popularna niegdyś czarnina, zwana też czerniną, czarną polewką lub czarną zalewajką.

Podstawowymi składnikami tej zupy jest rosół oraz krew z kaczki. To element tradycji, w której przy uboju zwierząt wykorzystywano niemal wszystko, także podroby i krew, z której robiono kaszankę i czarninę.

Kilkoro mieszkańców Czernina: Krystyna Niemczyk, Magdalena Lewandowska, Natalia Kapusta i Zbigniew Zwolenkiewicz, wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich postanowili zrealizować projekt „Festiwal Czarniny”. Przygotowali projekt, złożyli go do Programu Inicjatyw Społecznych „Akumulator Społeczny” i otrzymali dofinansowanie.

- W ramach projektu zostaną przeprowadzone warsztaty kulinarne dla 24 osób z powiatu sztumskiego, zostanie opracowana i wydana broszurka z przepisami na smaczną czarninę, zakończy zaś projekt festiwal czarniny w Czerninie, na którym odbędzie się degustacja czarniny przygotowanej przez uczestników warsztatów - informuje Zbigniew Zwolenkiewicz. - Na degustację oczywiście zaprosimy mieszkańców naszej gminy. Chcemy uratować ginący smakołyk naszej tradycyjnej polskiej i pomorskiej kuchni.

[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki