Podstawowymi składnikami tej zupy jest rosół oraz krew z kaczki. To element tradycji, w której przy uboju zwierząt wykorzystywano niemal wszystko, także podroby i krew, z której robiono kaszankę i czarninę.
Kilkoro mieszkańców Czernina: Krystyna Niemczyk, Magdalena Lewandowska, Natalia Kapusta i Zbigniew Zwolenkiewicz, wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich postanowili zrealizować projekt „Festiwal Czarniny”. Przygotowali projekt, złożyli go do Programu Inicjatyw Społecznych „Akumulator Społeczny” i otrzymali dofinansowanie.
- W ramach projektu zostaną przeprowadzone warsztaty kulinarne dla 24 osób z powiatu sztumskiego, zostanie opracowana i wydana broszurka z przepisami na smaczną czarninę, zakończy zaś projekt festiwal czarniny w Czerninie, na którym odbędzie się degustacja czarniny przygotowanej przez uczestników warsztatów - informuje Zbigniew Zwolenkiewicz. - Na degustację oczywiście zaprosimy mieszkańców naszej gminy. Chcemy uratować ginący smakołyk naszej tradycyjnej polskiej i pomorskiej kuchni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?