Fenkuł, czyli koper włoski. Sprawdzamy właściwości, cenę, przepisy i zastosowanie fenkułu
Zupa z fenkuła
Składniki:
bulion warzywny - 850 ml
cebula - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola biała z puszki - 800 g
liść laurowy - 1 szt.
marchew - 200 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
ziemniak - 500 g
cząber - 4 szt.
fenkuł - 500 g
szałwia świeża - 5 g
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i kroić w kostkę. Cebulę kroić w drobną kostkę. Koper włoski oczyścić, liście odłożyć na bok. Usunąć głąby kopru, a bulwy kroić w poprzek na cienkie paski. Marchew obrać i kroić na kawałki.
Warzywa podsmażyć na 2 łyżkach gorącej oliwy przez 2-3 minuty. Cząber, 1 łodygę szałwii i liść laurowy związać nicią i dodać do warzyw wraz z gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
Fasolę odcedzić. Dodać do zupy i gotować razem przez 5-10 minut, aż będzie miękka. Zioła usunąć, zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.
Oberwać pozostałe listki szałwii i smażyć na pozostałym rozgrzanym oleju, aż będą chrupiące. Dekorować nimi zupę i posypać posiekanymi liśćmi kopru włoskiego.
Źródło: kuchnialidla.pl