Dlaczego zadecydowano akurat o tej lokalizacji? Otóż od XIV wieku było tu centrum folwarku i osady lokacyjnej należącej do norbertanek. Pierwsza wzmianka o tym miejscu, gdzie rosły okazałe graby (stąd nazwa Grabówek), datuje się na rok 1346.
40 lat później, gdy wieś należała do zakonów kartuzów, stanęła tam pierwsza karczma, będąca w dzierżawie sołtysów gdyńskich. Były to czasy niespokojne jeśli chodzi o własność. O prawa do karczmy starała się zarówno Chylonia jak i kartuzi, którzy ostatecznie aż do pierwszego rozbioru Polski w 1772 roku trzymali nad obiektem pieczę.
Browar, który mieścił się ceglanym podpiwniczonym budynku, jest opisany już w dokumentach z 1607 roku. Dawał on klasztorowi 260 florenów rocznego dochodu, co stanowiło zastrzyk gotówki dla klasztornego skarbca, ale i świadczyło o popularności tutejszego piwa. Nie miało ono wówczas zawrotnej ilości alkoholu, nie przekraczała ona 4 procent.
Mimo, iż był to trunek uwielbiany przez magnatów i szlachtę, która popijała na uroczystościach nim obfite posiłki, stopniowo przekonywało się do niego pospólstwo. W roku 1683 rozebrano część budynków i postawiono nowe, w tym murowany, elegancki zajazd. Zmodernizowano również browar. Warzono tam piwo pszeniczne, które w Europie święciło triumfy, orzeźwiało i wprawiało w dobry nastrój.
Tym odcinkiem rozpoczynamy nowy cykl w "Kurierze Gdyńskim" (w wersji papierowej do nabycia od wtorku 14 lutego w kioskach). Pprzedstawimy w nim historie 10 typowo gdyńskich rozlewni napojów z bąbelkami - od czasów najdawniejszych, przez barwne opowieści z czasów PRL, do chwili obecnej. Zapraszamy.
Źródło: "Kurier Gdyński"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?