MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Fantastyczne regionalne jedzenie będzie można poznać podczas „Tygodnia Kuchni Kaszubskiej” w Kościerzynie

Joanna Surażyńska
Joanna Surażyńska
Jest zdrowa, energetyczna, a do tego smaczna. Nie można poznać Kaszub, bez spróbowania miejscowych specjałów. Jeśli macie zamiar przekonać się, jak smakuje ta kraina, będzie ku temu doskonała okazja. W sierpniu w Kościerzynie odbędzie się kolejna edycja „Tygodnia Kuchni Kaszubskiej”. Zachęcamy do udziału.

Potrawy tego regionu przede wszystkim opierają się na produktach pochodzących z Kaszub, dostępnych na tym terenie. To również kuchnia raczej skromniejsza, która nie wymaga wielkich nakładów finansowych, za to jej smak jest niepowtarzalny. Jeśli mowa o najpopularniejszych składnikach kaszubskich potraw to dominują ziemniaki, mąka, mięso wieprzowe, drobiowe i co najważniejsze ryby. To właśnie potrawy z ryb w kuchni kaszubskiej są podstawowym atrybutem tego regionu. Przyrządza się je na wiele sposobów: smażone, gotowane, w galaretach, wędzone czy w zalewach.

Wśród najpopularniejszych dań charakterystycznych dla tego regionu trzeba wymienić plince, czyli placki ziemniaczane z cukrem lub cebulą i śmietaną. Popularna jest także drożdżówka, czernina, kaczka po pomorsku, kuch marchewny, potrawka z kurczaka, czyli frykasy, która jest znakiem rozpoznawczym na Kaszubach. Niezwykle cenione są dania z gęsiny. Kaszubskie gospodynie przygotowują z niej tzw. okrasę: drobniutko siekają surowe mięso z całej gęsi, układają je w glinianych garnkach i zasypują solą. Okrasa wykorzystywana jest jako dodatek do zup lub na chleb. Jedną z najsmaczniejszych miejscowych potraw jest smalec ze swojskim chlebem i ogórkiem kiszonym.

Fantastyczne regionalne jedzenie będzie można poznać podczas „Tygodnia Kuchni Kaszubskiej” w Kościerzynie. Jest to znakomita okazja do promocji regionu i restauracji wśród turystów i mieszkańców.

- Nasz region wyróżnia tradycyjna kuchnia kaszubska, stąd na stałe do kalendarza wydarzeń w okresie, w którym przypada Święto Matki Boskiej Zielnej, po konsultacjach ze środowiskiem restauratorów, wpisano „Tydzień Kuchni Kaszubskiej” - podkreślają organizatorzy. - Zachęcamy restauratorów do włączenia się w tegoroczną akcję. Deklarujemy oznakowanie punktu gastronomicznego, jego promocję w dostępnych kanałach oraz nagrody konkursowe.

Wszyscy, którzy chcą przyłączyć się w dniach 10-16 sierpnia 2020 roku do tegorocznej edycji „Tygodnia Kuchni Kaszubskiej”, muszą złożyć pisemne deklaracje wraz z propozycjami menu.

Deklaracje można składać do 3 sierpnia na adres: [email protected], bądź osobiście w siedzibie Urzędu Miasta w Kościerzynie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki