Fantastyczne regionalne jedzenie będzie można poznać podczas „Tygodnia Kuchni Kaszubskiej” w Kościerzynie

Joanna Surażyńska
Joanna Surażyńska
Jest zdrowa, energetyczna, a do tego smaczna. Nie można poznać Kaszub, bez spróbowania miejscowych specjałów. Jeśli macie zamiar przekonać się, jak smakuje ta kraina, będzie ku temu doskonała okazja. W sierpniu w Kościerzynie odbędzie się kolejna edycja „Tygodnia Kuchni Kaszubskiej”. Zachęcamy do udziału.

Potrawy tego regionu przede wszystkim opierają się na produktach pochodzących z Kaszub, dostępnych na tym terenie. To również kuchnia raczej skromniejsza, która nie wymaga wielkich nakładów finansowych, za to jej smak jest niepowtarzalny. Jeśli mowa o najpopularniejszych składnikach kaszubskich potraw to dominują ziemniaki, mąka, mięso wieprzowe, drobiowe i co najważniejsze ryby. To właśnie potrawy z ryb w kuchni kaszubskiej są podstawowym atrybutem tego regionu. Przyrządza się je na wiele sposobów: smażone, gotowane, w galaretach, wędzone czy w zalewach.

Wśród najpopularniejszych dań charakterystycznych dla tego regionu trzeba wymienić plince, czyli placki ziemniaczane z cukrem lub cebulą i śmietaną. Popularna jest także drożdżówka, czernina, kaczka po pomorsku, kuch marchewny, potrawka z kurczaka, czyli frykasy, która jest znakiem rozpoznawczym na Kaszubach. Niezwykle cenione są dania z gęsiny. Kaszubskie gospodynie przygotowują z niej tzw. okrasę: drobniutko siekają surowe mięso z całej gęsi, układają je w glinianych garnkach i zasypują solą. Okrasa wykorzystywana jest jako dodatek do zup lub na chleb. Jedną z najsmaczniejszych miejscowych potraw jest smalec ze swojskim chlebem i ogórkiem kiszonym.

Fantastyczne regionalne jedzenie będzie można poznać podczas „Tygodnia Kuchni Kaszubskiej” w Kościerzynie. Jest to znakomita okazja do promocji regionu i restauracji wśród turystów i mieszkańców.

- Nasz region wyróżnia tradycyjna kuchnia kaszubska, stąd na stałe do kalendarza wydarzeń w okresie, w którym przypada Święto Matki Boskiej Zielnej, po konsultacjach ze środowiskiem restauratorów, wpisano „Tydzień Kuchni Kaszubskiej” - podkreślają organizatorzy. - Zachęcamy restauratorów do włączenia się w tegoroczną akcję. Deklarujemy oznakowanie punktu gastronomicznego, jego promocję w dostępnych kanałach oraz nagrody konkursowe.

Wszyscy, którzy chcą przyłączyć się w dniach 10-16 sierpnia 2020 roku do tegorocznej edycji „Tygodnia Kuchni Kaszubskiej”, muszą złożyć pisemne deklaracje wraz z propozycjami menu.

Deklaracje można składać do 3 sierpnia na adres: [email protected], bądź osobiście w siedzibie Urzędu Miasta w Kościerzynie.

iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie