reklama

Europejski Festiwal Smaku. Czego jeszcze nie jadłeś? (ZDJĘCIA, WIDEO)

Aneta GalekZaktualizowano 
Kuchnia ormiańska staje się w Polsce coraz popularniejsza. Tłumy lublinian mogą m.in. jej spróbować podczas Europejskiego Festiwalu Smaku.

Hiszpańskie oliwki, grecka chałwa, węgierskie kiełbasy i langos - między innymi takich smakołyków możemy spróbować na Europejskim Festiwalu Smaków, który trwa w Lublinie. W środę na deptaku stanęły stoiska serwujące różnorodne i pyszne przysmaki z całego świata.

- Mamy cztery różne rodzaje kiełbas, pikantne, łagodne, z dodatkiem papryki, czosnku, kminku i soli - mówi Kuba, który sprzedaje na jednym ze stoisk węgierskich.

Obok tych przysmaków znajdziemy też oczywiście to, co ma być kwintesencją tegorocznego Festiwalu. Chodzi oczywiście o Armenię i coraz popularniejsze w Polsce smaki ormiańskie.

- Mamy kuchnię gruzińską i armeńską - mówi Przemysław Romańczuk. - Można u nas zjeść np. chaczapuri, czyli placek drożdżowy z trzema rodzajami sera krowiego w środku i chinkali, czyli pierogi z zatopionym w rosole mięsem w środku - dodaje. Do tego wszystkiego możemy się oczywiście napić wina, gruzińskiego lub armeńskiego.

Po daniu głównym przychodzi czas na deser, a wśród potraw ormiańskich nie brakuje słodkich smaków. Możemy sobie zaserwować m.in. suszone owoce lub ciasta: pachlawę lub gatę.

- Są to tradycyjne, słodkie ciasta. Pachlawę robi się z ciasta francuskiego, miodu, orzechów włoskich i przypraw, wśród których jest m.in. cynamon - opowiada Karen Shahumyan z Centrum Rozwoju Stosunków Ormiańsko-Polskich.

Tych, których ormiańskie jedzenie “wciągnie” organizatorzy zapraszają na szereg wydarzeń, m.in. na warsztaty kuchni ormiańskiej dla szefów kuchni, które poprowadzi finalistka programu MasterChef, Diana Volokhova. Te rozpoczną się w czwartek o godz. 10 w Cafe Trybunalska przy ul. Rynek 4.

Wideo

Materiał oryginalny: Europejski Festiwal Smaku. Czego jeszcze nie jadłeś? (ZDJĘCIA, WIDEO) - Kurier Lubelski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 3

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

g
gosc

tak pachlawa BARANIE!

J
Ja

Pachlawa? A może jednak baklawa :)

m
mają

z KOSMOSU. Popatrzcie na ceny...69 zł za kg kiełbasy obsranej przez muchy...Gdzie jest SANEPID?

Dodaj ogłoszenie