Eliksir młodości powstaje w Gdyni. Nowa firma w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni chce wprowadzić na rynek najzdrowszą herbatę

(DD)Zaktualizowano 
Cudowny napój, eliksir młodości, najzdrowsza herbata na świecie to tylko niektóre nazwy, jakich doczekała się już kombucha. W Polsce ten napitek jest jeszcze mało znany, ale to może się zmienić. Rozpropagować zamierza go nowa firma z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego.

Kombucha, o której w naszym kraju mało kto jeszcze słyszał, dość popularna stała się już wśród amatorów zdrowej żywności w Stanach Zjednoczonych. To dlatego, że przypisuje się jej mnóstwo pożądanych właściwości. A nie są to tylko przypuszczenia, tylko tezy te zostały poparte badaniami na liniach komórkowych i zwierzętach.

Spożywanie napoju z kombuchy powoduje u myszy obniżenie poziomu cukru we krwi. Ma ona też pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Dlatego też jej upowszechnieniem na polskim rynku zainteresowała się nowa firma z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego w Gdyni, czyli Better Industry. Czynione są już ku temu poważne przymiarki.

Czytaj także: Sok z aronii lepszy, niż wino! Udowodnili to naukowcy z Gdyni

- Od dłuższego czasu interesowałem się kombuchą i obserwowałem rynek - mówi Mariusz Jakubowski z Better Industry. - Prowadząc badania zrozumiałem, że to nie tylko nauka, ale i spore możliwości biznesowe. Wtedy zgłosiłem się do konkursu Gdyński Biznesplan z projektem o nazwie Fairmental, który zakładał produkcję kombuchy na niewielką skalę. Dzięki możliwościom, jakie daje Pomorski Park Naukowo Technologicznym, a przede wszystkim tutejsze laboratorium, okazało się, że rozwiązania technologiczne można wdrożyć również na szersza skalę. Innymi słowy, to tutaj ma powstać uniwersalna receptura z kombuchy, którą będzie można dzielić się z firmami, działającymi na rynku napojów. Chcemy także namnażać kultury starterowe w bezpiecznych warunkach i dzielić się nimi z odbiorcami prywatnymi. Dzięki temu każdy pasjonat będzie mógł wytwarzać kombuchę w swoim domu.

Ten lekko musujący napój o słodko-kwaśnym smaku powstaje w procesie fermentacji z tzw. „japońskiego grzybka”, wyglądem przypominającego meduzę. W rzeczywistości są to bakterie i drożdże, żyjące w symbiozie. Napój zazwyczaj zawiera niewielką ilość alkoholu, do dwóch procent, dlatego nie jest polecany dzieciom i kobietom w ciąży.

- Kombucha jest trochę jak piwa belgijskie - śmieje się Mariusz Jakubowski. - Czyli nie wiadomo, co wyjdzie, jaka będzie w smaku, czy to będzie proces powtarzalny na skalę przemysłową i ile będzie miała alkoholu. W założeniu kombucha powinna być napojem bezalkoholowym. Podróżując i dzieląc się swoim doświadczeniem zrozumiałem, że potrzebne są rozwiązania technologiczne, pozwalające na produkcję tego napoju na skalę przemysłową. Są firmy, jak Humm Kombucha z Kalifornii, która opracowała swoje specjalne rozwiązania. Jej przedstawiciele oznajmili jednak, że tylko trzy procent firm na tym rynku jest sobie w stanie na taką produkcję pozwolić. Pomyślałem, że pora na podniesienie sobie poprzeczki i stworzenie rozwiązania, które będziemy w stanie wykorzystać na polskim i europejskim rynku, które jednocześnie będzie tańsze w zastosowaniu.

Prace laboratoryjne dopiero się rozpoczęły. Zanim idealna receptura na napój z kombuchy, powstanie w zaciszu gdyńskiego laboratorium i zrewolucjonizuje rynek napojów rzemieślniczych, młodzi przedsiębiorcy z Better Industry już badają go za pomocą pierwszej, wyprodukowanej przez siebie partii napojów gazowanych.

- Obecnie jesteśmy na etapie wprowadzania na rynek Naturalnie Gazowanej Lemoniady, która również powstaje w specjalnym procesie fermentacji - mówi Mariusz Jakubowski. - Chcemy sprawdzić, jak funkcjonuje rynek produktów fermentowanych i rzemieślniczych. Proces opracowany na mikroskalę zadziałał także w dużych zbiornikach. Już teraz wiemy, że napój jest naprawdę smaczny. Produkt będzie dostępny pod marką Nielegalna w najlepszych trójmiejskich lokalach, chociaż zainteresowanie jest tak duże, że zapytania wysyłają właściciele i menadżerowie także spoza Trójmiasta.

POLECAMY w SERWISIE DZIENNIKBALTYCKI.PL:

Wideo

Materiał oryginalny: Eliksir młodości powstaje w Gdyni. Nowa firma w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni chce wprowadzić na rynek najzdrowszą herbatę - Dziennik Bałtycki

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3