
Aktualizacja:
1/12
przejdź do galerii
Delikatne rogaliki z czekoladą to pyszna, słodka przekąska. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem ©Katarzyna Puczyńska
Zobacz galerię
Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą
Liczba porcji: 8 rogalików,
Czas przygotowania: ok. 5 minut,
Czas pieczenia: 15 minut.
Składniki:
- ciasto francuskie (opakowanie 375 g),
- 16 kostek czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Jak przygotować rogaliki z czekoladą krok po kroku?
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
- Gotowe ciasto francuskie podziel na 8 równych kwadratów.
- Na każdym kwadracie połóż w jednym rogu 2 kostki czekolady.
Nasza rada: rogaliki z ciasta francuskiego możesz nadziewać także powidłami śliwkowymi, ulubioną konfiturą lub ugotowanym wcześniej budyniem. - Zawiń ciasto formując rogaliki.
- W miseczce roztrzep jajko widelcem i posmaruj rogaliki.
- W drugiej miseczce połącz cukier z cynamonem i tą mieszanką posyp rogaliki.
- Piecz rogaliki w dobrze nagrzanym piekarniku (220 stopni) przez ok. 15 minut. Gotowe.
Rogaliki z ciasta francuskiego najlepiej smakują na ciepło. Możesz przegotować większą porcję i gdy poczujesz ochotę na pysznego, ciepłego rogalika wystarczy podgrzać go ok. 5 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. Smacznego!
Zobacz także: Karnawałowe faworki z ciasta francuskiego. Przepis na apetyczne faworki z piekarnika. Potrzebujesz tylko dwóch składników
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!
Ekspresowe rogaliki z czekoladą. Przepis z ciasta francuskiego. Wystarczy 5 minut, by je zrobić
12
Fot. Katarzyna Puczyńska
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: