Ekspresowe rogaliki z czekoladą. Przepis z ciasta...

    Ekspresowe rogaliki z czekoladą. Przepis z ciasta francuskiego. Wystarczy 5 minut, by je zrobić

    Zdjęcie autora materiału

    Aktualizacja:

    Strona Kuchni

    Delikatne rogaliki z czekoladą to pyszna, słodka przekąska. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami
    1/12
    przejdź do galerii

    Delikatne rogaliki z czekoladą to pyszna, słodka przekąska. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem ©Katarzyna Puczyńska

    Lubisz słodycze, a także ekspresowe przepisy? Rogaliki z czekoladą na bazie ciasta francuskiego z pewnością przypadną wam do gustu. Oprócz tego, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Co ważne, można je jeść zaraz po upieczeniu. Sprawdź, jakie to proste i zobacz przepis na szybkie rogaliki z czekoladą.
    Proponujemy przepis na bardzo łatwe w wykonaniu rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą. Przygotujesz je w kilka minut, a gdy wstawisz do pieczenia, dom napełni się cudownym aromatem cynamonu. Dodatkowo nadzienie z czekolady poprawi nam humor i podniesie poziom serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. W przepisie proponujemy użyć gotowego ciasta francuskiego, które można obecnie kupić w niemal każdym, większym sklepie. Dzięki temu zaoszczędzimy czas i szybko upieczemy pyszne rogaliki idealne na śniadanie, podwieczorek czy wieczorną przekąskę.

    Kliknij przycisk, aby zobaczyć rogaliki z czekoladą

    Zobacz galerię

    Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą


    Liczba porcji: 8 rogalików,
    Czas przygotowania: ok. 5 minut,
    Czas pieczenia: 15 minut.


    Składniki:
    • ciasto francuskie (opakowanie 375 g),
    • 16 kostek czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 1/2 łyżeczki cynamonu.


    Jak przygotować rogaliki z czekoladą krok po kroku?



    Przygotowanie
    1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
    2. Gotowe ciasto francuskie podziel na 8 równych kwadratów.
    3. Na każdym kwadracie połóż w jednym rogu 2 kostki czekolady.

      Nasza rada: rogaliki z ciasta francuskiego możesz nadziewać także powidłami śliwkowymi, ulubioną konfiturą lub ugotowanym wcześniej budyniem.
    4. Zawiń ciasto formując rogaliki.
    5. W miseczce roztrzep jajko widelcem i posmaruj rogaliki.
    6. W drugiej miseczce połącz cukier z cynamonem i tą mieszanką posyp rogaliki.
    7. Piecz rogaliki w dobrze nagrzanym piekarniku (220 stopni) przez ok. 15 minut. Gotowe.


    Rogaliki z ciasta francuskiego najlepiej smakują na ciepło. Możesz przegotować większą porcję i gdy poczujesz ochotę na pysznego, ciepłego rogalika wystarczy podgrzać go ok. 5 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. Smacznego!

    Zobacz także: Karnawałowe faworki z ciasta francuskiego. Przepis na apetyczne faworki z piekarnika. Potrzebujesz tylko dwóch składników

    Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą krok po kroku. Kliknij w zdjęcie!





    Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

    Czytaj treści premium w Dzienniku Bałtyckim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Polecamy

    Wideo