Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kryzys w gastronomii. "Pod względem liczby obiektów pandemia cofnęła rynek do 2009 r."

OPRAC.:
Maciej Badowski
Maciej Badowski
Co ciekawe z raportu GfK wynika, że "15 największych sieci w tym okresie o 5 proc. zwiększyło liczbę lokali w porównaniu z 2019 r".
Co ciekawe z raportu GfK wynika, że "15 największych sieci w tym okresie o 5 proc. zwiększyło liczbę lokali w porównaniu z 2019 r". Pawel Relikowski / Polska Press
- Pandemia zastopowała, a nawet cofnęła rozwój branży – mówi, cytowany przez poniedziałkową "Rzeczpospolitą" Szymon Mordasiewicz, dyrektor komercyjny Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia. Jak pisze gazeta, pandemia cofnęła gastronomię pod względem liczby lokali do 2009 r.

- W dwa lata pandemii gastronomia zaliczyła gigantyczny spadek, tak sprzedaży, jak i liczby lokali – wynika z raportu firmy GfK, który „Rzeczpospolita" poznała jako pierwsza. Jak podano, w 2021 r. wartość rynku spadła do 28,5 mld zł, (o ponad 22 proc. w stosunku do 2019 r.). ponadto, jak wskazano, w tym okresie "liczba lokali z kolei skurczyła się o niemal 10 tys., do 63 tys".

Cytowany przez "RZ" Mordasiewicz mówi, że "pandemia zastopowała, a nawet cofnęła rozwój branży". – W 2021 r. zamkniętych zostało 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu z liczbą z 2019 r. Pod względem liczby obiektów pandemia cofnęła rynek do 2009 r. Z kolei w kwestii obrotów mamy do czynienia z powrotem do sytuacji z 2016 r. To znaczący regres, który trudno będzie nadrobić – tłumaczy w rozmowie z gazetą.

Co ciekawe z raportu GfK wynika, że "15 największych sieci w tym okresie o 5 proc. zwiększyło liczbę lokali w porównaniu z 2019 r".

Ekspert w rozmowie z gazetą przyznaje, że przed branżę czeka trudny rok. – Kiedy Polacy staną przed decyzjami związanymi z oszczędzaniem i ograniczaniem wydatków, w pierwszej kolejności mogą zrezygnować z konsumpcji poza domem – dodaje.

Z kolei Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej w rozmowie z "RZ" przyznaje, że "gastronomia, hotelarstwo i turystyka to branże poszkodowane najmocniej przez pandemię, a politycy nie są w stanie zaoferować żadnego sensownego rozwiązania".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kryzys w gastronomii. "Pod względem liczby obiektów pandemia cofnęła rynek do 2009 r." - Strefa Biznesu

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki