3 z 8
Poprzednie
Następne
Ekologicznie może być taniej, TOP-4 rad jak gotować i kupować, by żyć eko a jednocześnie dużo zaoszczędzić w domowym budżecie [1.01.2022]
WA170114SS_092.jpg
2. A to, co kupisz, zużywaj do końca, czyli zero waste
Nasze babcie w trudnych czasach opanowały podejście zero waste do perfekcji. Najlepsze potrawy i nowe, wymyślne przepisy zawsze powstawały z tzw. resztek. Zero waste najłatwiej wdrożyć w kuchni, tak już robi przeszło co 2. respondent badania Intrum. Gotujmy w taki sposób, aby nic nie zmarnowało się z tego, co wcześniej kupimy. Niezjedzone potrawy czy niewykorzystane półprodukty zamrażajmy do późniejszego spożycia. Aby w ogóle uniknąć wspomnianych resztek, warto wrócić do punktu 1. I kupować tylko to, co jest nam potrzebne w danym momencie.