Ekologiczne uprawy rozwiązaniem dla zagrożeń związanych z rolnictwem? Jak oszczędzać wodę, której w rolnictwie zużywa się coraz więcej?

Justyna Madan
Justyna Madan
W rolnictwie ekologicznym ingerencja człowieka jest ograniczona do minimum. Dzięki temu zmniejsza się jego wpływ na ekosystem
W rolnictwie ekologicznym ingerencja człowieka jest ograniczona do minimum. Dzięki temu zmniejsza się jego wpływ na ekosystem 123rf
Problem z niedostatkiem i zanieczyszczeniem wody staje się coraz bardziej dotkliwy. Ważną rolę odgrywa w nim produkcja żywności. Jak wskazuje raport ONZ, rolnictwo odpowiada za 70 proc. poboru wody na świecie. Tylko w Unii Europejskiej 38 proc. wszystkich zbiorników wodnych jest narażonych na zanieczyszczenia związane z rolnictwem. Rozwiązaniem mogą być uprawy ekologiczne, które nie narażą wody?

Spis treści

Jedna piąta europejskich gruntów jest dotknięta niedoborem wody, a skutków suszy doświadcza już 30 proc. Europejczyków – wynika z raportu Europejskiej Agencji Środowiska (EEA).

Ekologiczne uprawy rozwiązaniem dla zagrożeń związanych z rolnictwem?

– W rolnictwie ekologicznym ingerencja człowieka jest ograniczona do minimum. Dzięki temu zmniejsza się jego wpływ na ekosystem, a w tym i na zasoby wody, bowiem jednym z założeń takich upraw jest rozsądne gospodarowanie wodą. Stosowany jest płodozmian, który poprawia retencję w glebie. Częściej uprawia się rośliny ozime, które lepiej wykorzystują zimowe opady – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Gębka tłumaczy również, że ekologiczne nawozy sprzyjają zapobieganiu erozji gleby. - Nie wykorzystuje się pestycydów, dzięki czemu nie zanieczyszczają one wód gruntowych. Oprócz ograniczenia skażenia wód, brak pestycydów w bio uprawach minimalizuje ryzyko nadmiernego rozwoju glonów w zbiornikach wodnych, co często jest konsekwencją dostania się do nich nawozów sztucznych. Dzięki temu wodne rośliny i zwierzęta mogą właściwie się rozwijać – tłumaczy.

Problemy związane z rolnictwem

Intensywna uprawa konwencjonalna, która wymaga m.in. znacznego spulchniania gleby i obowiązkowego wykorzystywania ciężkich maszyn rolniczych przyczynia się do szybszego odpływu wody z gruntu. W efekcie rolnicy muszą używać jej więcej, by uzyskać odpowiednie plony.

Zapotrzebowanie na żywność na świecie ciągle rośnie, więc rolnictwo zużywa coraz więcej wody. Jak wynika z raportu ONZ, obszar ziemi nawadniany pod uprawy zwiększył się ponad dwukrotnie w ostatnich dziesięcioleciach, z 139 mln hektarów w 1961 roku, do 320 mln w 2012 roku, przenosząc zanieczyszczenia rolnicze do zbiorników wodnych.

W efekcie azotan pochodzący z rolnictwa jest obecnie najczęstszym zanieczyszczeniem chemicznym w światowych warstwach wód gruntowych. Tylko w Unii Europejskiej 38 proc. zbiorników wodnych jest narażonych na wpływ sztucznych pozostałości pochodzących z rolnictwa.

I tutaj ponownie pojawia się kwestia rolnictwa ekologicznego, które pozytywnie wpływa na zasoby wodne i środowisko.

- To podejście na pierwszym miejscu stawia równowagę w ekosystemie. Zamiast ciężkich maszyn częściej na polach pracują ludzie, a potrzeba oszczędzania wody skłania do poszukiwania i uprawy roślin, które potrzebują jej mniej. Dzięki temu światowe zasoby stają się wydajniejsze – wyjaśnia Łukasz Gębka.

Dlatego wsparcie dla rolnictwa ekologicznego powinno być ważnym elementem działań zmierzających do oszczędzania wody i zapobiegania jej skażeniu. - To nie tylko więcej wody w glebie i brak pestycydów. Uprawa ekologiczna w szeroki sposób wpływa na zachowanie równowagi w środowisku, które jest systemem naczyń połączonych – dodaje Gębka.

Farmy wertykalne zyskują popularność

Farmy wertykalne to innowacyjny i ekologiczny sposób na produkcję żywności blisko miast przez 365 dni w roku bez względu na pogodę. Zyskują one coraz więcej uznania na całym świecie. Na czym to polega? Na produkcji roślin w zamkniętych pomieszczeniach w kontrolowanych warunkach.

Farmy wertykalne to innowacyjny i ekologiczny sposób na produkcję żywności blisko miast przez 365 dni w roku bez względu na pogodę
Farmy wertykalne to innowacyjny i ekologiczny sposób na produkcję żywności blisko miast przez 365 dni w roku bez względu na pogodę Listny Cud

Wertykalne ułożenie półek sprawia, że efektywność tego rodzaju farm jest 50 razy wyższa w porównaniu do rolnictwa tradycyjnego, co przekłada się na mniejsze zużycie przestrzeni uprawnej.

Niewątpliwą zaletą tego rodzaju upraw jest także możliwość całkowitej rezygnacji z pestycydów oraz około 90 proc. mniejsze zużycie wody w porównaniu do rolnictwa tradycyjnego - woda na farmach wertykalnych krąży w obiegu zamkniętym i jest używana wielokrotnie. Roślinami najczęściej uprawianymi na farmach wertykalnych są:

  • mikroliście,
  • zioła,
  • sałaty.

Jednak coraz częściej słyszymy o wertykalnych producentach wprowadzających do oferty truskawki, pomidory czy borówki.

Susza staje się codziennością

Choć susze w Polsce i w Europie nie są nowym zjawiskiem, to ostatnio zdarzają się coraz częściej. Z raportu NIK wynika, że w Polsce zagrożonych niedoborem wody jest niemal 40 proc. obszarów rolnych i leśnych. Z kolei w całej Europie obserwuje się jej braki na 20 proc. gruntów, a 30 proc. Europejczyków doświadcza konsekwencji suszy.

Przyczyn niedoboru wody jest wiele. To przede wszystkim zmiany klimatyczne i ingerencje człowieka w naturę, takie jak:

  • osuszanie bagien,
  • regulowanie rzek,
  • likwidacja naturalnych zbiorników wodnych,
  • wycinanie drzew.

Wiele z nich trudno jest odwrócić, dlatego warto skoncentrować się na tych, na które mamy wpływ. Jedną z nich jest rolnictwo, które odpowiada za 70 proc. poboru wody na świecie, wskazuje „Raport Food and Agriculture” wydany przez ONZ. Uprawy mają duży wpływ zarówno na obecność wody w glebie, jak i jej zanieczyszczanie.

Źródło: Farma Świętokrzyska, Listny Cud

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wysokie dopłaty do węgla – kończy się termin składania wniosków

Materiał oryginalny: Ekologiczne uprawy rozwiązaniem dla zagrożeń związanych z rolnictwem? Jak oszczędzać wodę, której w rolnictwie zużywa się coraz więcej? - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki
Dodaj ogłoszenie