Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
10 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ostatnio pojawiła się nawet w dyskoncie – woda alkaliczna od...
fot. rawpixel/pixabay.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh

Woda alkaliczna

Ostatnio pojawiła się nawet w dyskoncie – woda alkaliczna od kilku lat podbija nasz rynek. To woda o odczynie zasadowym (pH>7,0) i niskiej mineralizacji, a więc całkowicie inna od wody średnio- i wysokozmineralizowanej bogatej w alkaliczne pierwiastki – składniki mineralne takie jak wapń, magnez, potas i sód. Nie jest to jednak kolejny „pic na wodę”!

Ze względu na swój specyficzny skład i pochodzenie, woda alkaliczna zawiera zdysocjowane jony wody, które nadają jej tzw. ujemny potencjał redoks. Dzięki temu działa antyoksydacyjnie (neutralizuje wolne rodniki), a przy tym nawadnia lepiej niż zwykła woda. Im wyższe jest jej pH, tym silniejsze właściwości prozdrowotne!

W Polsce mamy źródła bardzo dobrej wody alkalicznej o pH nawet wyższym niż 8-9. Dostępna jest także droga, importowana woda alkaliczna z lodowców (np. czerpana z dna oceanu) oraz wytwarzana w specjalnych urządzeniach do hydrolizy wody,AQ np. w niektórych ośrodkach SPA czy uzdrowiskach.

Zobacz również

Majówka w Szczawnie - Zdroju. Dmuchańce, koncerty i tłumy na deptaku, zobaczcie

Majówka w Szczawnie - Zdroju. Dmuchańce, koncerty i tłumy na deptaku, zobaczcie

Monika Brodka kusiła wdziękami prosto ze sceny! Tym razem odsłoniła naprawdę sporo!

HIT DNIA
Monika Brodka kusiła wdziękami prosto ze sceny! Tym razem odsłoniła naprawdę sporo!

Polecamy

Jak przeżyć majówkę za kółkiem i nie stracić auta?

Jak przeżyć majówkę za kółkiem i nie stracić auta?

Billie Jean King Cup. Polki zagrają z Hiszpankami w pierwszej rundzie

Billie Jean King Cup. Polki zagrają z Hiszpankami w pierwszej rundzie

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby