Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dzień Czekolady 2018. Jakie korzyści płyną dla zdrowia z czekolady?

Paula Goszczyńska
Kilkaset lat temu czekolada pojawiła się w Europie i od tamtej pory nie ma sobie równych. Oprócz wybornego smaku posiada korzyści dla zdrowia
Kilkaset lat temu czekolada pojawiła się w Europie i od tamtej pory nie ma sobie równych. Oprócz wybornego smaku posiada korzyści dla zdrowia Pixabay.com.pl
Smakołyk, który skradł serca milionom. Doczekał się wielu odmian oraz wypieków na jego bazie. Czekolada jest uwielbiana już od setek lat. Z okazji jej dnia, który obchodzimy 12 kwietnia, warto przypomnieć jej historię.

Kilkaset lat temu...

Pierwszym Europejczykiem, któremu dane było spróbować czekolady, był Krzysztof Kolumb. Napój jednak go nie zachwycił - był bowiem wyjątkowo pikantny i gorzki. Ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii w 1528 roku za sprawą konkwistadora Hernána Cortésa. Pierwsi Europejczycy, którzy pijali kakaowy napój, doprawiali go cukrem i wanilią - aromatyczne dodatki spowodowały, że stał się ich przysmakiem.

Udowodniono, że czekolada charakteryzuje się nie tylko pysznym smakiem. Spożywana w umiarkowanych ilościach może mieć również pozytywny wpływ na zdrowie.

Pyszna i wartościowa

Gorzka czekolada jest produktem o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Obecne w czekoladzie flawonoidy z rodziny polifenoli mogą hamować utlenianie cholesterolu LDL. Możliwe jest także, że tłuszcze zawarte w kakao i wysokiej jakości czekoladzie (niezawierającej kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans oraz sztucznych kwasów krótkołańcuchowych) chronią przed nowotworem piersi.

Ponadto czekolada zawiera wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, żelazo, wapń czy cynk.

12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. Wyróżniamy kilka rodzajów tego smakołyku.>>>ZOBACZ WIĘCEJ NA KOLEJNYCH SLAJDACH>>>B]POLECAMY RÓWNIEŻ:[/B]Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywieniaZOBACZ: Skąd się bierze czekolada

Dzień Czekolady. Rodzaje czekolady i skład

Dodatkowo ten popularny na całym świecie smakołyk wywołuje odczucie sytości i pomaga otrzymać lepsze rezultaty w testach wytrzymałościowych. Czekolada powoduje wydzielanie endorfin, produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, poprawiających nastrój i łagodzących ból. Pamiętajmy jednak, że zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić do otyłości. Dzienna dawka tego deseru powinna wynosić maksymalnie 50 gramów i lepiej skusić się na gorzką odmianę.

Popularna na całym świecie

Trudno zliczyć, ile odmian czekolady produkuje się w dzisiejszych czasach. Każda z nich ma jednak swoich zagorzałych zwolenników. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie. I wciąż jest im mało.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

Te domowe aktywności pomogą Ci szybko spalić kalorie!

Zdrowy kręgosłup - oto ćwiczenia, które pomogą. Wypróbuj!

Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które na pewno masz w swojej kuchni [ZDJĘCIA]

Te witaminy i mikroelementy wzmocnią twój organizm [ZDJĘCIA]

Nie chcesz zachorować na raka? Oto 6 najważniejszych zasad diety

Lista domowych czynności, które poprawiają zdrowie i urodę

ZOBACZ: Skąd się bierze czekolada

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dzień Czekolady 2018. Jakie korzyści płyną dla zdrowia z czekolady? - Echo Dnia Świętokrzyskie

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki