MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 650 g mąki pszennej chlebowej, 250 g mąki...
fot. NWDogwalker/pixabay.com

Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne

Chleb owsiany

Składniki: 650 g mąki pszennej chlebowej, 250 g mąki pszennej razowej, 150 g płatków owsianych, 580 ml wody, 100 ml mleka, 80 g miodu lub syropu z agawy, 60 ml oleju, 16 g drożdży, 2 garści płatków do posypania

Przygotowanie:
1. Połącz w misie miksera płatki z wodą, odstaw na 20-30 min, dodaj pozostałe składniki i mieszaj na wolnych obrotach przez 3 min, po czym zwiększ szybkość, mieszaj 3-4 min i odstaw ciasto na 2 godz. w miejsce o temperaturze 25 stopni lub na zostaw na 8-12 godz. w chłodzie.
2. Po 60 min od wymieszania przeprowadź składanie ciasta.
3. Podziel ciasto na 3 porcje, delikatnie uformuj wstępnie bochenki i umieść w prostokątnych foremkach posmarowanych olejem i obsypanych mąką, zwilż z wierzchu, posyp płatkami owsianymi, przykryj folią i odstaw na 60-90 min w miejsce o temperaturze 24 stopni.
4. Piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni przez 15 min, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz 30 min.

Zobacz również

NOWE
32 osoby zasiliły szeregi podlaskiej KAS. Zobacz zdjęcia z uroczystego ślubowania

Dwa połączenia lokalne z DK 91 w Częstochowie powstaną jeszcze w tym roku

NOWE
Dwa połączenia lokalne z DK 91 w Częstochowie powstaną jeszcze w tym roku

Polecamy

Środa będzie bardzo niebezpieczna! IMGW ostrzega już teraz

Środa będzie bardzo niebezpieczna! IMGW ostrzega już teraz

Polska ma szansę na zdobycie ważnego rynku. To teren niemal dziewiczy

Polska ma szansę na zdobycie ważnego rynku. To teren niemal dziewiczy

Przychody firm zgodne z przewidywaniami lub większe. Raport Intrum

Przychody firm zgodne z przewidywaniami lub większe. Raport Intrum