2/13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Składniki: 600 g mąki graham, 170 g mąki pszennej chlebowej,...
fot. Olga Traskevych/123RF

Chleb graham

Składniki: 600 g mąki graham, 170 g mąki pszennej chlebowej, 390 ml wody, 15 g soli, 20 g drożdży, 40 g melasy lub miodu, 45 g oleju

Przygotowanie:
1. Rozpuść drożdże z odrobiną wody i mieszaj w mikserze wszystkie składniki przez 3 min, a następnie z większą szybkością przez kolejne 3 min do uzyskania kleistego ciasta, po czym odstaw je na 60 min w miejsce o temp. 24 stopni.
2. Podziel ciasto na 2 porcje, delikatnie uformuj bochenki, posyp mąką, odłóż na blachę na 30 min, natnij i odłóż na 10 min.
3. Piecz w zaparowanym piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 20-25 min, wypuszczając parę, gdy zacznie się brązowienie skórki.

Zobacz również

Nasze srebrne dziewczyny z Tokio. Poznaj sylwetki bohaterek

Nasze srebrne dziewczyny z Tokio. Poznaj sylwetki bohaterek

Polska mistrzyni Europy bez medalu w Tokio

Polska mistrzyni Europy bez medalu w Tokio

Polecamy

Donald Tusk po spotkaniu z ekspertami medycznymi: Lockdown nie jest nieuchronny

Donald Tusk po spotkaniu z ekspertami medycznymi: Lockdown nie jest nieuchronny

Gry PS Plus sierpień 2021 - jakie gry za darmo?

Gry PS Plus sierpień 2021 - jakie gry za darmo?

Antyszczepionkowcy aktywni są od lat. Teraz ich fałszywe tezy padły na podatny grunt

Antyszczepionkowcy aktywni są od lat. Teraz ich fałszywe tezy padły na podatny grunt

Dodaj ogłoszenie