Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Do sklepów na Pomorzu trafił toksyczny popcorn

Maciej Wajer
sxc.hu/ kreativ
Do ponad 600 punktów handlowych, w tym sklepów oraz hurtowni na terenie całego województwa pomorskiego, trafiły przetworzone ziarna argentyńskiej kukurydzy, wykorzystywanej do produkcji popcornu, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Pracownicy sanepidu prowadzą kontrole, których celem jest wycofanie toksycznego produktu z obiegu.

Popcorn, nieodłączny element naszych wizyt w kinie i oglądania filmów w domu, może okazać się bardzo niebezpieczny dla naszego organizmu. Sprawa jest poważna, ponieważ pochodzące z Argentyny ziarna, z którego wytwarzany jest popcorn, trafiły do wielu punktów na terenie naszego województwa.

- Na podstawie list dystrybucyjnych, dostarczonych przez przedsiębiorców, którzy wprowadzali do obrotu popcorn, ustalono, że na terenie województwa pomorskiego trafił on do około 640 punktów sprzedaży - informuje Anna Obuchowska, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.

Jak mówi Obuchowska, w ziarnie kukurydzy, pochodzącym z Argentyny, stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu sumy fumonizyn B1 i B2. Obecnie pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznych na całym Pomorzu, podobnie jak i w całym kraju, monitorują proces wycofywania z rynku tego produktu. Część jednak trafiła już do kupujących.

- W toku prowadzonych kontroli stwierdziliśmy, że ziarno argentyńskiego popcornu trafiło do 25 obiektów, w tym jednej hurtowni, działających na terenie powiatu kościerskiego - potwierdza Grażyna Greinke, dyrektor Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie. - W jednym ze sklepów zabezpieczyliśmy 21 paczek popcornu, które zostały już wycofane. Niestety w przypadku pozostałych obiektów towar został wcześniej sprzedany.

Warto podkreślić, że spożywanie wycofanego z rynku popcornu może być groźne dla ludzkiego organizmu.

- Popcorn, który trafił na nasz rynek z Argentyny, zawiera substancje szkodliwe dla zdrowia - kontynuuje Grażyna Greinke. - Są tam aflatoksyny, które działają na różne narządy wewnętrzne, mogą mieć też działanie alergizujące. To pochodne grzybów, które nie powinny nigdy trafić do organizmu. Objawy zatrucia mogą być różne, w zależności od konkretnego organizmu. To mogą być na przykład problemy gastryczne czy wysypka. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do zmian nowotworowych.
Przedstawiciele stacji sanitarno-epidemiologicznych apelują do wszystkich klientów, którzy nabyli toksyczny produkt, by go nie spożywali.

Nieoficjalnie mówi się, że niebezpieczne substancje w ziarnach argentyńskiego popcornu mogły pojawić się w trakcie transportu z powodu dużej wilgoci.

[email protected]

Możesz wiedzieć więcej!Zarejestruj się i czytaj wybrane artykuły Dziennika Bałtyckiego www.dziennikbaltycki.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki