Popcorn, nieodłączny element naszych wizyt w kinie i oglądania filmów w domu, może okazać się bardzo niebezpieczny dla naszego organizmu. Sprawa jest poważna, ponieważ pochodzące z Argentyny ziarna, z którego wytwarzany jest popcorn, trafiły do wielu punktów na terenie naszego województwa.
- Na podstawie list dystrybucyjnych, dostarczonych przez przedsiębiorców, którzy wprowadzali do obrotu popcorn, ustalono, że na terenie województwa pomorskiego trafił on do około 640 punktów sprzedaży - informuje Anna Obuchowska, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.
Jak mówi Obuchowska, w ziarnie kukurydzy, pochodzącym z Argentyny, stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu sumy fumonizyn B1 i B2. Obecnie pracownicy stacji sanitarno-epidemiologicznych na całym Pomorzu, podobnie jak i w całym kraju, monitorują proces wycofywania z rynku tego produktu. Część jednak trafiła już do kupujących.
- W toku prowadzonych kontroli stwierdziliśmy, że ziarno argentyńskiego popcornu trafiło do 25 obiektów, w tym jednej hurtowni, działających na terenie powiatu kościerskiego - potwierdza Grażyna Greinke, dyrektor Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie. - W jednym ze sklepów zabezpieczyliśmy 21 paczek popcornu, które zostały już wycofane. Niestety w przypadku pozostałych obiektów towar został wcześniej sprzedany.
Warto podkreślić, że spożywanie wycofanego z rynku popcornu może być groźne dla ludzkiego organizmu.
- Popcorn, który trafił na nasz rynek z Argentyny, zawiera substancje szkodliwe dla zdrowia - kontynuuje Grażyna Greinke. - Są tam aflatoksyny, które działają na różne narządy wewnętrzne, mogą mieć też działanie alergizujące. To pochodne grzybów, które nie powinny nigdy trafić do organizmu. Objawy zatrucia mogą być różne, w zależności od konkretnego organizmu. To mogą być na przykład problemy gastryczne czy wysypka. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do zmian nowotworowych.
Przedstawiciele stacji sanitarno-epidemiologicznych apelują do wszystkich klientów, którzy nabyli toksyczny produkt, by go nie spożywali.
Nieoficjalnie mówi się, że niebezpieczne substancje w ziarnach argentyńskiego popcornu mogły pojawić się w trakcie transportu z powodu dużej wilgoci.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?