Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z Twoim organizmem, kiedy jesz kalafiora. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Pomaga w odchudzaniu i pracy mózgu

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Kalafior to niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywo. Zobacz na kolejnych slajdach, dlaczego w sezonie warto włączyć go do swojej diety.
Kalafior to niskokaloryczne i bardzo zdrowe warzywo. Zobacz na kolejnych slajdach, dlaczego w sezonie warto włączyć go do swojej diety. Karolina Grabowska / Pexels
Kalafior to niskokaloryczne warzywo, którego włączenie do codziennej diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jest wyjątkowo dobrym wyborem, dla osób na diecie odchudzającej. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych i antyoksydantów wspomaga pracę różnych narządów. Zobacz, w czym może pomóc jedzenie kalafiora oraz kto i dlaczego powinien go unikać.

Spis treści

Kalafior – właściwości zdrowotne. Na co pomoże jedzenie kalafiora?

Kalafior to bogate źródło błonnika pokarmowego, ceniony jest również ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz witaminy K, znajdziemy w nim także witaminy z grupy B oraz niewielką ilość beta-karotenu i kwasu foliowego. W kalafiorze występują też niewielkie ilości składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza i jodu.

Za właściwości zdrowotne tego warzywa odpowiadają przede wszystkim: wysoka zawartość choliny, ważnego składnika odżywczego oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza.

Najpopularniejsze w Polsce są białe kalafiory, ale w sklepach spotkać można także fioletowe lub zielone, które zawierają jeszcze więcej antyoksydantów. Kalafiora można jeść zarówno na surowo, jak i po gotowaniu lub pieczeniu. Niezależnie od formy pozostaje on niskokaloryczny (do 27 kcal) i zachowuje niski indeks glikemiczny (15).

Jak jedzenie kalafiora wpływa na nasz organizm?

Jedzenie kalafiora niesie szereg korzyści zdrowotnych. Na jego włączeniu do jadłospisu skorzysta zarówno nasza linia, jelita, jak i mózg. Sprawdź w galerii, co jeszcze dobrego może przynieść jedzenie tego warzywa.

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Kto powinien unikać lub ograniczyć jedzenie kalafiora?

Jedzenie kalafiora może przynieść nam szereg korzyści zdrowotnych, są jednak sytuacje, w których należy zrezygnować lub ograniczyć jego spożycie. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się kobiety w ostatnim trymestrze ciąży, mające tendencję do wzdęć. Ze względu na zawartość związków siarki kalafior może bardzo nasilić te dolegliwości.

Po warzywo z ostrożnością powinny też sięgać osoby z niedoczynnością tarczycy. Zawarty w kalafiorze tiocyjanki mogą hamować działanie tyroksyny – leku często przyjmowane przy tym schorzeniu. Ponadto goitryna zawarta w kalafiorze może zmniejszać wchłanianie jodu i dodatkowo prowadzić do zaburzenia pracy tarczycy.

Dodaj firmę Autopromocja

Prawidłowa dieta to podstawa zdrowia

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: To dzieje się z Twoim organizmem, kiedy jesz kalafiora. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety? Pomaga w odchudzaniu i pracy mózgu - Gazeta Pomorska

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki