MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wzmacniają pracę mięśni

Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców jako naturalny środek zwiększający wydolność organizmu. Zawarte w tym napoju azotany w łagodny sposób rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do serca, innych narządów oraz mięśni dostarczana jest znacznie wyższa zawartość tlenu, co poprawia sprawność fizyczną. Nieco słabszą właściwość może wykazywać barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie buraczanym.

Zobacz również

Nasza szkoła dostała kartki z Pałaców Buckingham i Kensington! [ZDJĘCIA]

Nasza szkoła dostała kartki z Pałaców Buckingham i Kensington! [ZDJĘCIA]

Folkowa zabawa w Jeleniu (gmina Borne Sulinowo). Na ludową nutę [zdjęcia]

Folkowa zabawa w Jeleniu (gmina Borne Sulinowo). Na ludową nutę [zdjęcia]

Polecamy

Rozmowy o weganizmie w Gdańsku z okazji 18. Ogólnopolskiego Tygodnia Wege

Rozmowy o weganizmie w Gdańsku z okazji 18. Ogólnopolskiego Tygodnia Wege

Nintendo Switch w 2024 roku? Zobacz, ile kosztuje i czy warto kupić

Nintendo Switch w 2024 roku? Zobacz, ile kosztuje i czy warto kupić

„Rowerowy Raj” w Gdańsku? Miasto zapowiada inwestycję

„Rowerowy Raj” w Gdańsku? Miasto zapowiada inwestycję