Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czym zastąpić drożdże? Bułki i chleb bez drożdży - przepisy na pieczywo. Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa 27.04.20

mad
Czy da się upiec bułki i chleb bez drożdży? Zobaczcie przepisy szefa kuchni Aleksandra Zachuty!
Czy da się upiec bułki i chleb bez drożdży? Zobaczcie przepisy szefa kuchni Aleksandra Zachuty! fot. pixabay
Czy da się upiec pieczywo bez drożdży? Czym można zastąpić drożdże? Na nasze pytania odpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, pomysłodawca „Pogotowia Kulinarnego”, akcji Małopolskiego Ambasadora Smaku. Zobaczcie też przepis na bułki i chleb bez drożdży!

Nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia? Zadzwońcie na "Pogotowie kulinarne"

Akcja Małopolskiego Ambasadora Smaku „Pogotowie kulinarne”. Jak już informowaliśmy, w Krakowie ruszyła akcja małopolskich kucharzy „Pogotowie kulinarne”. Jeżeli nie wiecie, co zrobić z zapasami jedzenia, jak nie marnować żywności w czasach epidemii koronawirusa - można zadzwonić pod numer telefonu 782 340 531 i uzyskać bezpłatnie porady profesjonalnych szefów kuchni.

My poprosiliśmy Aleksandra Zachutę pomysłodawcę „Pogotowia kulinarnego” o kilka porad na temat drożdży. Czym można zastąpić drożdże? Czy da się upiec bułki bez drożdży? Czy jest jakiś przepis na szybkie pieczywo bez drożdży?

Aleksander Zachuta.
Aleksander Zachuta.

W sklepach brakuje drożdży

Z powodu epidemii koronawirusa ludzie masowo wykupili drożdże. Czy da się w ogóle zrobić pieczywo bez drożdży?
Choć pieczenie prawdziwego, domowego chleba czy bułek bez drożdży czy zakwasu jest prawie niemożliwe, to jednak w chwili kiedy nie mamy czasu nastawić zakwasu albo drożdże są nieosiągalne, możemy spróbować upiec pyszne bułeczki z wykorzystaniem sody lub proszku do pieczenia.

Jak więc zrobić bułki bez drożdży?
No domowe bułki bez drożdży potrzebujemy:

  • 3 szklanki mąki 
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżkę miodu lub cukru
  • 1 łyżeczkę soli
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej/proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy w dowolnym kształcie bułeczkę. Bułeczki spłaszczamy. Blachę wykładamy papierem i układamy na niej placuszki z ciasta. Dobrze jest przed pieczeniem posmarować bułeczki z wierzchu wodą, aby skórka była chrupiąca. Można też posypać makiem lub sezamem albo innym ulubionym ziarnem. Całość wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25 min na złocisty kolor!

Gdzie można kupić drożdże aby móc zrobić chleb w domu? Drożdże są ostatnio towarem bardzo deficytowym.

Kraków. Gdzie można kupić drożdże i dlaczego są towarem defi...

Z chlebem bez drożdży i zakwasu będzie chyba nieco trudniej…
Ależ skąd. A oto przepis na chleb bez drożdży i zakwasu! Ważne jest, aby trzymać się przepisu, by pieczywo nie miało gorzkiego posmaku proszku do pieczenia czy sody. Chlebek najlepiej piec w podłużnej blasze 27x8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Aby upiec chleb bez drożdży potrzebujemy:

  • 450 g mąki pszennej tortowej typ 450 lub 500
  • 450 ml maślanki
  • 1 płaską łyżeczkę soli
  • 3/4 całkowicie płaskiej łyżeczki sody
  • 3/4 całkowicie płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • sezam, mak lub czarnuszka do oprószenia chleba
  • woda do posmarowania wierzchu chleba

Wszystkie składniki dodajemy do miski z przesianą mąką i zagniatamy! Przekładamy do foremki, przecieramy wodą, posypujemy ziarnami i pieczemy ! Wsadzamy do rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 - 180 i pieczemy jeszcze 35 - 40 min.
Kroimy gdy wystygnie!

Idźmy krok dalej… Da się zrobić chleb bez drożdży, proszku do pieczenia czy sody?
Oczywiście! Przepis ekstremalny – chleb bez drożdży i proszku do pieczenia! Potrzebujemy:

  • 100 gram otrębów owsianych
  • 100 g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 100 gram pestek słonecznika
  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 gram pestek dyni
  • 50 g ziaren orkiszu lub pszenicy
  • 40 g sezamu
  • 10 g czarnuszki
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 150 gram maślanki
  • 5 łyżek mielonego siemienia lnianego lub 5 jajek

Mielone złote siemię lniane lub jajka mieszamy z maślanką i solą, następnie wlewamy ją do mieszanki płatków i ziaren. Całość najlepiej wyrabiamy za pomocą robota kuchennego. Gotową masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu ostrożnie odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy wystudzony chleb ząbkowanym nożem.

Czym zastąpić drożdże? Bułki i chleb bez drożdży - przepisy na pieczywo. Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa 27.04.20

Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.

Zobacz też co zrobić z czerstwym pieczywem i do czego można wykorzystać chleb: KLIK

Zobacz też, co można zrobić z nadmiarem ugotowanego makaronu i jak zrobić domowy makaron: KLIK

Zobacz też co zrobić z ziemniakami z obiadu i do czego wykorzystać obierki: KLIK

O akcji Pogotowie Kulinarne poczytaj TU

Macie pytania? Dzwońcie na „Pogotowie Kulinarne” albo napiszcie pytanie w komentarzu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czym zastąpić drożdże? Bułki i chleb bez drożdży - przepisy na pieczywo. Pogotowie kulinarne na czas koronawirusa 27.04.20 - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki