Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Marchew, dynia, melon, suszone morele, jarmuż, szpinak…

Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre źródła beta-karotenu w diecie. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna w procesie dojrzewania komórek układu odpornościowego. Wzmacnia skórę, a także błony śluzowe przewodu pokarmowego, które nawet lekko uszkodzone stanowią otwartą furtkę dla drobnoustrojów. Wysokie spożycie produktów obfitujących w beta-karoten (ok. 30 mg na dobę) wykazuje działanie ochronne na organizm uwarunkowane silnym działaniem antyoksydacyjnym tego związku. By, dostarczyć taką ilość beta-karotenu wystarczy wypić ok. 350 ml jednodniowego soku marchwiowego.

Zobacz również

Marek Zub: Drużyna z Bielska-Białej jest wężem, który może jeszcze ukąsić

Marek Zub: Drużyna z Bielska-Białej jest wężem, który może jeszcze ukąsić

To byłby HIT! Media: Polak znalazł się na radarze klubu z Premier League

To byłby HIT! Media: Polak znalazł się na radarze klubu z Premier League

Polecamy

Jak przechowywać szparagi, żeby były chrupiące? Tak przedłużysz ich świeżość!

Jak przechowywać szparagi, żeby były chrupiące? Tak przedłużysz ich świeżość!

Są decyzje środowiskowe dla dwóch linii energetycznych na Pomorzu

Są decyzje środowiskowe dla dwóch linii energetycznych na Pomorzu

Skuteczna interwencja z morza i z powietrza. Pasażer Stena Ebba z podejrzeniem zawału

O TYM SIĘ MÓWI
Skuteczna interwencja z morza i z powietrza. Pasażer Stena Ebba z podejrzeniem zawału