Czy wszystko z dopiskiem „eko” czy „bio” naprawdę jest ekologiczne?

Opracowała: Agnieszka Jereczek
Konsumenci coraz bardziej doceniają ekologiczne produkty spożywcze. W sklepach możemy coraz łatwiej nabyć naturalne soki owocowe, warzywa z ekologicznych upraw i wędliny „z własnej wędzarni”. Jednak czy wszystko z dopiskiem „eko” czy „bio” naprawdę jest ekologiczne? Skąd mieć pewność , że dany produkt spełnia normy i wymogi ekologicznej produkcji? Odpowiednie oznaczenia gwarantują nam, że dany produkt został skontrolowany.

Jednym z obowiązkowych oznaczeń, które należy umieścić na opakowaniu produktów opatrzonych terminem odnoszącym się do ekologicznej metody produkcji (ekologiczny, bio, org/organic) to „unijne logo produkcji ekologicznej” (prezentujemy je na zdjęciu).Ma ono umożliwiać lepszą identyfikację przez konsumenta produktów ekologicznych objętych certyfikacją.

Produkty wieloskładnikowe nie mogą być oznakowane jako ekologiczne, jeśli składniki ekologiczne stanowią mniej niż 95%. W takiej sytuacji można umieścić informację, o zawartości składników ekologicznych w składzie surowcowym, z zaznaczeniem jaki procent wszystkich składników pochodzenia rolniczego stanowią.

Produkt przetworzony musi składać się w co najmniej 95% z surowców pochodzących z rolnictwa ekologicznego, natomiast pozostałe 5% składników może być pochodzenia nieekologicznego , pod warunkiem, że składniki te nie są dostępne w jakości ekologicznej oraz wymienione są w załączniku IX Rozporządzenia Komisji WE nr 889/2008.

Cechy produkcji ekologicznej

  • Brak GMO – zakaz stosowania w produkcji genetycznie modyfikowanych organizmów,
  • Dobrostan zwierząt na wysokim poziomie – dostęp do pastwisk, wybiegów, brak antybiotyków ani stymulatorów w żywieniu zwierząt,
  • Uprawa bez chemii – zakaz stosowania syntetycznych nawozów mineralnych oraz chemicznych środków ochrony roślin,
  • Ochrona bioróżnorodności – właściwy płodozmian, okrywy zielone, miedze śródpolne, zadrzewienia, wykorzystywanie starych odmian roślin i ras zwierząt

Prawidłowe oznaczenie produktów ekologicznych wiąże się z rozpowszechnianiem unijnego logo produkcji ekologicznej oraz podnoszeniem świadomości konsumenckiej. Jednak zdarza się, że nazwa „ekologiczny”, „bio” czy „organic” bywa nadużywana i wtedy traci się zaufanie konsumentów. Dlatego też wprowadzono kary pieniężne za nieprawidłowe znakowanie produktów odnoszących się do produkcji metodami.

Unijnym logo produktów ekologicznych mogą się posługiwać tylko ci rolnicy i przedsiębiorcy, którzy pozytywnie przejdą proces certyfikacji.

Źródło: Pomorski Ośrodek Poradztwa Rolniczego

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie