Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/9] Następne

Polskie hity eksportowe - nie tylko drób i pieczarki

Zagranica chętnie kupuje od nas czarną porzeczkę, wiśnie, buraki, marchew czy cebulę, poza tym drób i słodycze. Artykuły rolno-spożywcze są 4. pod względem wartości grupą produktów eksportowanych z Polski.

"W ubiegłym roku wartość eksportu przewyższyła import aż o 8,5 mld euro. To rekordowy wynik salda, które rośnie niemal nieprzerwanie już od ponad 15 lat", podaje Natalia Olszewska w serwisie ikalkulator.pl, z którym przygotowała raport dotyczący polskiego handlu zagranicznego.

Nas interesuje najbardziej sprzedaż artykułów rolno-spożywczych, a ta według danych Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii w 2017 r. przekroczyła 27,8 mld euro, co przekłada się na 13,5% całego eksportu.

EKSPORT I IMPORT
Jak wynika z analiz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), aż 81% żywności przeznaczonej na eksport trafia do krajów Unii Europejskiej. Handlujemy przede wszystkim z Niemcami (24%), Wielką Brytanią (9%), Holandią i Włochami (po 6%). Największym odbiorcą spoza UE są Stany Zjednoczone, gdzie sprzedaliśmy produkty rolno-spożywcze o wartości 523 mln euro – więcej niż w Rosji (463 mln euro) czy na Ukrainie (404 mln euro).

Niemcy są również naszym głównym partnerem w imporcie produktów spożywczych – co czwarty importowany towar z tej kategorii pochodzi właśnie od naszych zachodnich sąsiadów. Handel z państwami UE stanowi łącznie 81% importu towarów rolno-spożywczych, a oprócz Niemiec kupujemy żywność przede wszystkim od Holendrów (11%), Hiszpanów, Belgów i Duńczyków (po 5%). Poza Unią handlujemy także m.in. z Argentyną (4%), Ukrainą (3%) czy Norwegią (2%).

Gdzie trafia polska żywność, skąd importujemy jej najwięcej i jakie produkty są naszymi hitami eksportowymi? Zobaczcie --->

__________________
Agro Pomorska odcinek 41

Polecamy