Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Domową szarlotka z bezą. Jak u babci...
fot. Fot. archiwum

Ciasta na Boże Narodzenie, że palce lizać! Zobaczcie przepisy na smaczne wypieki na święta

Domową szarlotka z bezą. Jak u babci

Składniki na ciasto:
180 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 żółtko jaja M lub L
2 łyżki cukru
1 łyżeczka śmietany 18%
Składniki na nadzienie:
1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na bezę:
4 białka jaj M lub L
150 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie 3 łyżki cukru (w przypadku kwaśnych jabłek)

Wykonanie szarlotki
Mąkę przesiać do malaksera, dodać masło i wstępnie wymieszać (jeżeli nie mamy malaksera, można to zrobić ręcznie). Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier i sól. Zagnieść ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 1 h do lodówki.
Formę (22 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką. Po upływie czasu, ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na oprószonym mąką blacie a następnie wyłożyć nim blachę (najpierw koło na spód, a potem brzegi). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i posypać suchymi nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą). Piec 15 min (190°C) w trybie góra-dół. Następnie zdjąć papier z nasionami i piec dodatkowe 15 minut.
Obrane, pocięte w dużą kostkę jabłka zasmażyć z cukrem i sokiem z pomarańczy do miękkości (kawałki powinny być nadal widoczne). Pod koniec smażenia dodać cynamon, a po zdjęciu patelni z kuchenki - dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ponieważ ciasto z bezą jest bardzo słodkie, można zrezygnować z dosładzania jabłek. Gotową masę owocową wyłożyć na upieczony spód.
Białka ubić, następnie powoli (łyżka po łyżce) dodawać cukier i kontynuować ubijanie do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pod koniec ubijania piany z cukrem dodać łyżeczkę soku z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Powstałą pianę wyłożyć na jabłka i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180°C (w trybie góra-dół).
Szarlotkę należy podawać ostudzoną.
Smacznego!
Przepis Fermy Drobiu Jokiel

Zobacz również

Transfer Comarch Cracovii. Pozyskała byłego króla strzelców Polskiej Hokej Ligi

Transfer Comarch Cracovii. Pozyskała byłego króla strzelców Polskiej Hokej Ligi

Sesja inauguracyjna Rady Miasta Pruszcz Gdański. Radni i burmistrz złożyli ślubowanie

Sesja inauguracyjna Rady Miasta Pruszcz Gdański. Radni i burmistrz złożyli ślubowanie

Polecamy

Bóbr utknął w zbiorniku gdańskiej przepompowni. Zwierzę było przemęczone

Bóbr utknął w zbiorniku gdańskiej przepompowni. Zwierzę było przemęczone

Problemy w łóżku? To serce może wysyłać sygnały ostrzegawcze. Uważaj i uniknij zawału

Problemy w łóżku? To serce może wysyłać sygnały ostrzegawcze. Uważaj i uniknij zawału

Podwójne Community Day w maju w Pokemon GO? Zobacz tajemniczy zwiastun

Podwójne Community Day w maju w Pokemon GO? Zobacz tajemniczy zwiastun