2 z 2
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Chudnij ze smakiem: Chleb w stylu fitness
Dietetyczny chleb wg przepisu Konrada Gacy
Składniki:
400 g otrębów owsianych zwykłych
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
pół szklanki siemienia lnianego
1 łyżka masła bez soli
4 jajka (oddzielić żółtka od białek, białka ubić)
1 opakowanie drożdży w proszku
1/2 łyżeczki cukru brzozowego
5 dag kandyzowanej żurawiny
odrobina orzechów włoskich i sezamu (tylko dla smaku)
1/2 szklanki ziaren słonecznika (chleb ma wtedy lepszy smak)
1 szklanka mleka
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie suche składniki, następnie dodać żółtka i mleko, a na końcu ubite białka. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Włożyć do formy i piec około 35-40 min w temp. 180°C.