Chudniesz Wygrywasz Zdrowie. Przepis na sałatkę ze słodkim winegretem, jajkiem i łososiem

Konrad Gaca, prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością
Sałatka ze słodkim winegretem, jajkiem i łososiem Agnieszka Kozłowska/Centrum Odchudzania Konrada Gacy
W jaki smaczny i zdrowy sposób można przygotować potrawy z jajek? Nadal czekamy na Państwa pomysły. Te najlepsze nagrodzimy! Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu na przepis, dzięki któremu weźmie udział w konkursie "Chudnij ze smakiem", być może inspirację znajdzie w propozycji Jacka Borkowskiego.

Poznajecie łodzianina Jacka Borkowskiego? Prawda, że się zmienił? Kiedy zdecydował się rozpocząć przygodę z Gaca System, był u kresu wytrzymałości. Ten wysoki, bo mierzący 181 cm facet, ważył aż 264,9 kg. Nosił na sobie górę (170 kg) nikomu niepotrzebnego tłuszczu. Ten balast obciążał w dramatyczny sposób cały jego organizm; nawet taka czynność, zdawałoby się banalna, jak zrobienie kilku kroków, była dla niego ogromnym problemem i wymagała wręcz nadludzkiego wysiłku. Był żywym przykładem całego zła, jakie człowiekowi może wyrządzić otyłość olbrzymia. Jacek Borkowski znalazł gdzieś w sobie siłę, by powiedzieć "nie" dotychczasowemu trybowi życia i zacząć się zmieniać. Jak wygląda dzisiaj, widzicie na zdjęciu obok. Tak, to ten sam człowiek, tyle tylko że chudszy o 140 kg. Niemożliwe stało się faktem.

W uznaniu dotychczasowego zaangażowania Jacek Borkowski stał się jednym z liderów Gaca System. Liderzy to elitarne grono osób, które nie tylko konsekwentnie realizuje założenia programu dietetyczno-treningowego, ale także jest przykładem dla innych, potrafi motywować ich w walce o zdrowie, lepsze samopoczucie i wygląd. Jacek Borkowski, jak sam wielokrotnie przyznawał, odzyskał radość życia i może robić rzeczy, jakie jeszcze półtora roku temu były dla niego niedostępne. Dodajmy, że dotychczasowe sukcesy nie sprawiły, że sympatyczny łodzianin spoczął na laurach. Jak zapowiada, zamierza schudnąć jeszcze ok. 30 kg. Z takim podejściem, jakie pokazuje dotychczas, to musi się udać.

Dzięki Jackowi Borkowskiemu możemy dzisiaj zaprezentować przepis na sałatkę. To danie znakomite dla wszystkich, którzy nie tylko chcą utrzymywać szczupłą sylwetkę, ale także są w trakcie odchudzania. Potrawa ta sprawi nie tylko, że będziemy najedzeni do syta, ale dostarczy także naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Jakież to źródło znakomitych protein, a te spowodują, że długo nie powinniśmy odczuwać głodu.

Łosoś to nie tylko znakomite źródło białka, ale także ogromna dawka dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Osoby, które regularnie śledzą teksty poświęcone konkursowi "Chudnij ze smakiem", na pewno pamiętają, że to one poprawiają odporność organizmu, wzmacniają układ krwionośny oraz nerwowy. W łososiu znajduje się także wiele witamin (A, D, E, PP, z grupy B) oraz składników mineralnych (magnez, selen, jod, wapń).

Wiele dobrego można powiedzieć także o pozostałych składnikach sałatki. Pomidorki koktajlowe to nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale także silny antyutleniacz, czyli likopen, słynny ze swojego antynowotworowego działania. Papryka to źródło witaminy C, potasu i wapnia oraz kolejny zdrowy i dietetyczny sposób, aby zyskać uczucie sytości i nie podjadać. Natomiast kiełki rzodkiewki pomogą w pracy wątrobie, mają działanie moczopędne oraz sprawdzą się w walce z przeziębieniami. Jeszcze silniejsze działanie w pokonywaniu różnych dolegliwości, spowodowanych przez bakterie i wirusy, ma czosnek. Pamiętajmy także, że sprawdza się on także jako środek przeciwzakrzepowy i antynowotworowy, a w połączeniu z pozostałymi przyprawami nada sałatce niezwykłego smaku. Proszę koniecznie spróbować. Pycha, a wszystko bez szczypty soli.

Sałatka ze słodkim winegretem, jajkiem i łososiem
Autorem przepisu jest Jacek Borkowski, lider GACA SYSTEM,który pod okiem Konrada Gacy schudł 140 kilogramów i... wciąż chudnie!

Składniki:1/4 główki sałaty lodowej, mała garść rukoli, mała garść kiełków rzodkiewki, 2 jajka ugotowane na twardo, 4 pomidorki koktajlowe, 30 g ogórka, 40 g papryki, 100 g świeżego łososia, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 ząbka czosnku, 1/2 łyżeczki miodu, szczypta pieprzu młotkowanego, 3 listki pietruszki, 2 listki estragonu.

Wykonanie:
Sos winegret: W małej miseczce mieszamy oliwę z miodem i pieprzem, a następnie dodajemy czosnek, pietruszkę, estragon i rozdrabniamy wszystko blenderem, aby uzyskać konsystencję sosu.

Sałatka: Rozdrobnioną sałatę lodową, kiełki i rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do tego cienkie plasterki ogórka, pomidorki koktajlowe przekrojone na połowę, paprykę pokrojoną w cienkie paski, drobne kawałki łososia i jajka pokrojone na 8 części każde. Dokładnie mieszamy składniki, wykładamy na talerz i polewamy sosem winegret.

Ze względu na obecność surowej ryby i jajek sałatkę przyrządzamy bezpośrednio przed spożyciem.

Konkurs dla Czytelników. Wygraj atrakcyjne nagrody
1. Wybierz, co chcesz i przygotuj danie

Składnik główny: jajka
Składniki dodatkowe: warzywa świeże lub suszone, owoce świeże lub suszone, ryba świeża lub mrożona, mięso (wołowina, wieprzowina, cielęcina, kurczak, indyk), grzyby, jogurt, kefir, mleko, cukier brzozowy, bakalie, miód, mąki (gryczana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana, ryżowa, sojowa, żytnia), płatki (owsiane, żytnie, orkiszowe, kukurydziane), otręby (owsiane, żytnie), olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli, kiełki drożdże, żelatyna

Sposób przyrządzania:
każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru.

2. Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3. Nagroda główna
3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania - otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w składzie: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Na propozycje przepisów czekamy do 25.03.2013. Można je nadsyłać: mailem: dziennikbaltycki@chudniesz-wygrywasz.pl lub pocztą na adres: Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2, 20-301 Lublin.
Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu.

Przeczytaj regulamin konkursu na stronie www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.

Codziennie rano najważniejsze informacje z "Dziennika Bałtyckiego" prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie