Chudniesz Wygrywasz Zdrowie. Przepis na sałatkę z cytrynową soczewicą i warzywami [KONKURS]

Konrad Gaca, prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością
Sałatka z cytrynową soczewicą i warzywami według przepisu Ani Całki
Sałatka z cytrynową soczewicą i warzywami według przepisu Ani Całki Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
Konkurs "Chudnij ze smakiem" to sposób na zdobycie cennych nagród. Zapraszamy do niego osoby, które już wcześniej korzystały z Gaca System, a także wszystkich, którzy dotychczas nie mieli okazji poznać tego programu dietetyczno-treningowego. Przypominamy, że w tym miesiącu czekamy na przepisy z wykorzystaniem soczewicy.

"Nie mogę schudnąć" - to zdanie powtarza wiele osób mających problem z otyłością. Jeszcze więcej po pozbyciu się nadwagi znowu zaczyna żywić się tak jak przed odchudzaniem i po kilku miesiącach skarży się: "nie umiem utrzymać linii i znowu tyję". Ania Całka jest żywym przykładem tego, że można schudnąć i uniknąć efektu jo-jo. Kiedy w 2008 roku zgłosiła się do mnie, ważyła aż 150 kg. To był dramat. Młoda dziewczyna doprowadziła się do fatalnego stanu. Otyłość odbijała się niekorzystnie nie tylko na jej zdrowiu, ale także na samopoczuciu. Ania czuła się źle z takim nadbagażem tłuszczu, nie akceptowała tego, wiedziała, że powinna wyglądać inaczej, ale nie wiedziała, jak to zrobić i przez to czuła się jeszcze gorzej, a stres próbowała leczyć jedzeniem. Powstawało błędne koło negatywnych emocji.

Na szczęście ten zły czas już od kilku lat mamy za sobą. Dzięki Gaca System Ania Całka systematycznie gubiła kilogramy i czuła się coraz le-piej. Ostatecznie pozbyła się aż 82 kilogramów, a co jeszcze ważniejsze, nie wróciła do starych, negatywnych nawyków żywieniowych i nadal trzyma wagę. Chcecie wiedzieć, co jada? Jednym z dań, jakie może sobie przygotowywać, jest sałatka z cytrynową soczewicą i warzywami. To znakomita potrawa i dowód na to, że można jeść zdrowo i smakowicie. Zresztą, proszę rzucić tylko okiem na składniki i przyprawy: kminek, czosnek i pieprz nadają temu daniu znakomitego smaku, aż ślinka cieknie.

Oczywiście głównym składnikiem dania jest soczewica. Znajdziemy w niej duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Ponadto są w niej witaminy z grupy B, witamina C i E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Ma ona w swoim składzie lizynę, która poprawia koncentrację, bierze udział w procesie budowy białek, pomaga w procesach regeneracji oraz tworzenia enzymów i hormonów. Uczestniczy również w produkcji kolagenu. Lizyna wpływa także na powstawanie substancji odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów.

Pozostałe składniki sałatki poprawią naszą odporność i przydadzą się w walce z drobnymi infekcjami, po-mogą zmniejszyć nadciśnienie i po-ziom złego cholesterolu. O większości z nich mogliście Państwo przeczytać we wcześniejszych artykułach. Dzisiaj zajmiemy się tylko jednym: suszonymi morelami. To idealny do-datek dla osób, którym dokucza nadkwasota, ponieważ są one zasadotwórcze. Pomagają w leczeniu anemii, kamicy nerkowej, kłopotów hormonalnych w czasie menopauzy i nadciśnienia. Ponadto zawierają znacznie więcej beta-karotenu niż świeże. Pamiętajmy jednak, że nawet najzdrowsze jedzenie w nadmiarze szkodzi. Suszone morele są kaloryczne, 100 g to prawie 300 kcal, warto uważać.

Sałatka z cytrynową soczewicą i warzywami

według przepisu Ani Całki, która korzystając z Gaca System, nie tylko schudła 82 kg, ale także od czterech lat utrzymuje formę.

Składniki na 4 porcje:
250 g soczewicy zielonej, ząbek czosnku, szczypta kminku, plasterek cytryny, sok z jednej cytryny, czerwona cebula, 85 g suszonych moreli, duża papryka, 120 g brokułów, łyżka prażonych pestek słonecznika, 2 szczypty posiekanej kolendry, 3 łyżki oliwy z oliwek, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Soczewicę moczymy przez dwie godziny, po czym przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy plasterek cytryny, kminek i przeciśnięty przez praskę czosnku. Gotujemy całość około 30 minut, aż soczewica zmięknie. Odcedzamy soczewicę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy kolejno drobno poszatkowaną cebulę, pokrojone w kostkę morele, pokrojoną w cienkie paski paprykę i brokuły. Delikatnie mieszamy. W małej miseczce mieszamy sok z cytryny, oliwę, kolendrę i pieprz.
Dodajemy do miski z sałatką i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy pestkami słonecznika.

Konkurs dla Czytelników. Wygraj atrakcyjne nagrody
1. Wybierz, co chcesz i przygotuj danie

Składnik główny: soczewica
Składniki dodatkowe: warzywa (świeże, mrożone lub suszone), owoce (świeże, mrożone lub suszone), jogurt, kefir, jajka,
mleko, mleko sojowe, cukier brzozowy, bakalie, mąki (owsiana, gryczana, kukurydziana, ryżowa, sojowa, żytnia), płatki (owsiane, żytnie, orkiszowe , kukurydziane) otręby owsiane lub żytnie, olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek, przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli, kiełki, grzyby, drożdże

Sposób przyrządzania:
każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru.

2. Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3. Nagroda główna
3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania - otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w składzie: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Na propozycje przepisów czekamy do 27.05.2013. Można je nadsyłać: mailem:
dziennikbaltycki@chudniesz-wygrywasz.pl lub pocztą na adres: Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2, 20-301 Lublin.
Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu.

Przeczytaj regulamin konkursu na stronie www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.

Codziennie rano najważniejsze informacje z "Dziennika Bałtyckiego" prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

Zarejestruj się i czytaj wybrane artykuły Dziennika Bałtyckiego www.dziennikbaltycki.pl/rejsy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie