Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz Wygrywasz Zdrowie. Konkurs Chudnij ze smakiem. Nagroda miesiąca za rybę po grecku

Konrad Gaca, prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością
Autorem przepisu na rybę po grecku w wersji light jest Aleksandra Lewińska
Autorem przepisu na rybę po grecku w wersji light jest Aleksandra Lewińska Agnieszka Kozłowska (Gaca Centrum)
Aleksandra Lewińska zwyciężyła w lutowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Dzięki przepisowi na rybę po grecku zdobyła 28 dni dostępu do programu dietetyczno-treningowego Gaca System. Ma także szansę na zdobycie tytułu Mistrza Zdrowego Gotowania i 3 tys. zł nagrody.

Pani Aleksandra wybierając składniki dania zapewniła mu nie tylko wyborny smak, ale także zadbała o stworzenie zdrowego i pełnowartościowego posiłku, zgodnego z założeniami Gaca System.

Laureatka nagrody miesiąca w swoim przepisie umieściła dorsza. To lekkostrawna ryba morska, będąca, podobnie jak wiele innych ryb, źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawiera ona zdrowe kwasy tłuszczowe omega - 3, odpowiedzialne między innymi za nasze samopoczucie, pracę układu krwionośnego i nerwowego. W dorszu znajdziemy także kwasy omega - 6, których spożywanie usprawni funkcjonowanie nerek i wątroby. W dorszu znajdziemy także duże ilości selenu. Pierwiastek ten korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego i odpornościowego. W dorszu znajdziemy wiele witamin z grupy B, odpowiedzialnych za pracę serca, układu nerwowego, stan skóry oraz funkcjonowanie układu trawienia, a także witaminę D3, która jest ważna dla sprawnego działania układu nerwowego oraz kostnego.

Klasyczna ryba po grecku, nawet w wersji light, nie może obejść się bez marchwi. To ona jest źródłem beta-karotenu, który zwalcza wolne rodniki i wzmacnia odporność człowieka, chroniąc przed infekcjami układ pokarmowy i oddechowy.

Beta-karoten ma również wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Marchew jest bogata w związki mineralne, takie jak: cynk, wapń, żelazo i miedź - to one m.in. korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Pomidor to cenne źródło likopenu, który jest nie tylko wyjątkowo skutecznym przeciwutleniaczem, ale ma także działanie antynowotworowe. Najczęściej o likopenie mówimy w kontekście walki z nowotworem, ale pamiętajmy, że ten barwnik pomaga także zapobiegać nowotworom płuc, piersi, odbytu i żołądka. Pamiętajmy także, że pomidory to cenne źródło witamin: C oraz A, ponadto dostarczają istotnych dla zdrowia ilości potasu oraz żelaza.

Cebula to znakomity środek pomagający wzmacniać naszą odporność. Pamiętajmy jednak, że ma ona znacznie więcej właściwości zdrowotnych. U diabetyków pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Zawarta w tej roślinie kwercetyna chroni przed rozwojem miażdżycy, a siarka korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Ponadto udowodniono, że systematyczne jedzenie cebuli ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Kolejne składniki nagrodzonego przepisu, czyli takie jak: por, seler i korzeń pietruszki są znane z dobroczynnego wpływy na funkcjonowanie układu pokarmowego i moczowego. Dzięki temu korzystnie będą wpływać także na proces odchudzania lub utrzymanie zdrowej sylwetki.

Ryba po grecku w wersji light

Składniki:

  • 2 filety z dorsza
  • około 500 g 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół selera
  • pół cebuli
  • 60g białej części pora
  • 1 pomidor bez skórki

Przygotowanie :
Rybę przyprawić mieszanką przypraw (papryka słodka , imbir, czosnek, bazylia, pieprz czarny, natka pietruszki) i upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym lub w folii.

Farsz :
Cebulę i pora pokroić w cienkie talarki i poddusić na patelni z odrobiną oliwy pod przykryciem, często mieszając, po kilku minutach dodać do tego starte warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler, dusić to pod przykryciem, dolewając kilka łyżek wody, dodając 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy,3 ziarenka pieprzu czarnego.
Farsz dusić około 30 minut, nie pozwalając rozgotować się warzywom. Na koniec dodać 1 pomidora bardzo drobno pokrojonego, bez skórki, i dusić jeszcze jakieś 10 minut.
Upieczoną rybę poukładać na półmisku i zalać ciepłym farszem.

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1. Nadal masz szansę na wygraną!
Już za tydzień rozpoczniemy piątą część konkursu Chudnij ze smakiem. Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania, opracowane przez innych.
Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań? Zapraszamy do zabawy.

2. Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca w nagrodę otrzyma bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideo-konferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3. Nagroda główna
3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania. Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Zarejestruj się i czytaj wybrane artykuły Dziennika Bałtyckiego www.dziennikbaltycki.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki