Chudniesz Wygrywasz Zdrowie: Izabela Łęcka zwyciężyła w konkursie na chleb fitness [PRZEPIS]

Konrad Glaca
Izabela Łęcka zwyciężyła w grudniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem" i zdobyła nagrodę miesiąca. Dzięki przepisowi na chleb fitness będzie mogła za darmo korzystać z 28-dniowego, indywidualnie opracowanego programu żywieniowo-treningowego Gaca System.

Należy podkreślić, że zdobycie nagrody miesiąca otworzyło pani Izabeli drogę do walki o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania i wygranie trzech tysięcy złotych. Jej przepis znajdzie się w specjalnej książce kucharskiej z przepisami zgodnymi z założeniami Gaca System.

Rozstrzygnięcie, komu w tym miesiącu przypadnie nagroda, nie należało do łatwych zadań. Ilość nadesłanych propozycji i różne pomysły na przygotowanie chleba sprawiały, że było w czym wybierać. Dlaczego nagrodę zdobyła autorka akurat tej receptury? W czasie całorocznego konkursu ocenialiśmy przepisy pod względem ich walorów odżywczych i prozdrowotnych. Wybrany przepis z czystym sumieniem możemy polecić osobom, którym zależy na utrzymaniu zdrowej i sportowej sylwetki. Prezentowany poniżej chleb to prawdziwa bomba, która nie tylko da nam energię, ale także pomoże naszemu organizmowi w lepszym funkcjonowaniu.

Chleb na mące żytniej ma charakterystyczny, uwodzący zapach, łatwo daje się kroić i nie kruszy się tak bardzo jak inne odmiany pieczywa. Te zalety są często wymieniane w opracowaniach poświęconych pieczywu razowemu, ale my zajmiemy się jego innymi atutami.

O wyrobach z mąki żytniej powinny pamiętać osoby mające kłopot z odpornością. Regularne spożywanie pieczywa żytniego powinno skutecznie ją poprawić. To dopiero początek listy mocnych stron mąki żytniej. Jak udowodnili fińscy badacze, ma ona korzystny wpływ na metabolizm węglowodanów. Jedzenie produktów przygotowanych na niej wywołuje znacznie niższy wzrost poziomu glukozy we krwi niż w przypadku spożycia pieczywa pszennego. Jakby tego było mało, konsumpcja chleba żytniego poprawia także wydzielanie insuliny i może pomóc nam w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy.
Dieta uwzględniająca obecność chleba żytniego jest dobrą drogą do utrzymania właściwej wagi ciała. Dzięki niemu czujemy się bardziej syci i łatwiej nam opierać się różnym żywieniowym pokusom. Pieczywo żytnie sprawdza się także w walce z wysokim poziomem tzw. złego cholesterolu. Udowodniono, że ma ono wpływ na jego obniżenie. Ponadto wzmacnia pracę układu krążenia i zapobiega powstawaniu dolegliwości naczyniowych.

W mące żytniej znajdujemy wiele składników mineralnych: duże ilości potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu. Naukowcy są pewni, że ma ona także bardzo dobry profil aminokwasowy. Podkreślają oni obecność dużej ilości lizyny, która pozwala naszym organizmom wykorzystywać białka zawarte w pokarmach roślinnych.

Dodatek mąki kukurydzianej sprawi, że chleb nabierze nieco słodkawego smaku oraz wzbogaci się o błonnik pokarmowy oraz witaminy A, B i E. Jeszcze więcej dobrego uczynią płatki owsiane. To bardzo ważny element programów żywieniowych, których zadaniem jest utrzymywanie zdrowej sylwetki. Są one znakomitym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a nam pomoże uporać się z pokusą ciągłego podjadania, zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Udowodniono, że płatki mają wpływ na poziom glukozy oraz skutecznie walczą ze złym cholesterolem. Owies dzięki obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga zapobiegać rozwojowi choroby miażdżycowej.
Opisując walory zdrowotne nagrodzonego przepisu na chleb, nie można zapomnieć o dodatkach siemienia lnianego. Z jego uzdrawiających właściwości korzystał w starożytnej Grecji Hipokrates. Wówczas traktowano siemię jako remedium na problemy układu pokarmowego. Teraz wiadomo, że ma znacznie szersze spektrum działania. Przypisuje mu się działanie antynowotworowe, moczopędne i łagodzenie objawów przekwitania.

Sezam był jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka, od początku stanowił doskonałe źródło tłuszczu. Teraz wiemy, że jego nasiona są bardzo zdrowe. Mają wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Ponadto nasiona sezamu zawierają przeciwutleniacze m.in. sezaminę, której przypisuje się korzystny wpływ na tempo utraty tkanki tłuszczowej. Poza tym sezamina w układzie pokarmowym może przekształcać się w związek podejrzewany o działanie antynowotworowe. W sezamie występują duże ilości witaminy E, która jest m.in. odpowiedzialna za poprawne funkcjonowanie układu krwionośnego, przyśpieszenie gojenia się ran oraz wzmocnienie układu odpornościowego. Jakby tego było mało, w niektórych publikacjach znajdują się wiadomości o wpływie regularnego jedzenia sezamu na opóźnienie tempa rozwoju choroby Parkinsona.

Chleb fitness - przepis Izabeli Łęckiej
* 150 ml wody
* 150 ml mleka
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka masła bez soli
* 1/2 szklanki sezamu
* 1/2 szklanki siemienia lnianego
* 1/2 szklanki płatków owsianych
* 1/2 szklanki otrębów żytnich
* 1 szklanka mąki żytniej razowej
* 1 szklanka mąki kukurydzianej
* opakowanie drożdży suszonych (7 g)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki według powyższej listy wymieszać, umieścić w formie do pieczenia i piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni lub włożyć do wypiekacza do chleba i włączyć program "pieczywo pełnoziarniste."

Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody

1. Nadal masz szansę na wygraną!
Już za tydzień rozpoczniemy trzecią część konkursu Chudnij ze smakiem. Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek. Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań? Zapraszamy do zabawy.

2. Nagrody miesiąca
Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3. Nagroda główna
3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania - otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Zarejestruj się i czytaj wybrane artykuły Dziennika Bałtyckiego www.dziennikbaltycki.pl/piano

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie