Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Charytatywna kolacja "Serce do garów" w Gdańsku. Gotować będzie 12 szefów kuchni [ZDJĘCIA]

red.
12 szefów kuchni spotka się na Stadionie Energa Gdańsk, aby wydać charytatywną kolację. Celem akcji jest zarażenie smakiem, pasją do gotowania i namawianie do pomagania innym. Część dochodu z imprezy zostanie przekazana Fundacji „Kawałek Nieba” z Rumi.

5 stycznia 2017 w Atom Club na Stadionie Energa Gdańsk odbędzie się „Kolacja Szefów Kuchni”. Będzie to pierwsza kolacja w ramach akcji „Serce do garów”.

- Pierwsza odsłona akcji miała miejsce rok temu. Skrzyknęliśmy się z trójmiejskimi kucharzami i zrobiliśmy licytację, z której zyski przekazane zostały na leczenie i rehabilitację 4,5-letniej Jagódki. Akcja cieszyła się sporym zainteresowaniem – opowiada Philippe Abraham, główny organizator akcji „Serce do garów”. – Nie znam kucharzy, którzy gotują bez pasji i serca, a skoro mają wielkie serca, to postanowiłem namówić ich na kolejną, podobną akcję, tym razem połączoną ze wspólnym gotowaniem.

Podczas kolacji gościom gotować będzie 12 wyjątkowych Szefów Kuchni z Trójmiasta – Philippe Abraham, Jacek Koprowski, Jacek Fedde, Jan Nawrocki, Paweł Dołżonek, Kamil Sadkowski, Damian Mazurowski, Adam Woźniak, Marcin Popielarz, Grzegorz Labuda, Łukasz Lewandowski oraz Rafał Wałęsa.

Wielu z nich praktykowało za granicą, również w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin. Tego wieczora goście na własne oczy będą mogli podziwiać przygotowywanie 5-daniowego autorskiego menu – przekąski zimnej, przekąski ciepłej, zupy, ryby oraz dania mięsnego.

Gośćmi specjalnymi będą mistrz cukiernictwa, współwłaściciel sieci cukierni, Patissier & Chocolatier, Tomasz Deker oraz pasjonat, artysta, zwycięzca wielu kulinarnych konkursów m.in. L’art de la cuisine Martell, Ernest Jagodziński – w tym roku przez Przewodnik Gault&Millau Polska, wyróżniony szczególnym kulinarnym tytułem „Szef Jutra 2016”.

W czasie kolacji będzie można wspomóc Fundację „Kawałek Nieba” również poprzez udział w licytacji. Dochód zostanie przeznaczony na finansowanie posiłków dla najuboższych dzieci.

Bilet wstępu można kupić w wybranych trójmiejskich restauracjach - Petit Paris, Restauracja Sztuczka, Szafarnia 10, 1611 Restaurant, Restauracja Kubicki, Pałac Ciekocinko Hotel Resort & Wellness, Fedde Bistro, Restauracja Biały Królik. Rezerwacje przyjmowane są również pod adresem mailowym [email protected] i pod numerem telefonu 503 122 182.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki