Ryby mają pozytywny wpływ m.in. na: prawidłowe stężenie cholesterolu, pracę serca, wspierają układ odpornościowy, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację.
Spis treści
Jaką rybę wybrać?
Ryby dzielimy wg dwóch klasyfikacji:
ze względu na pochodzenie
- ryby morskie (łosoś, śledź, makrela, tuńczyk, halibut, szprot)
- ryby słodkowodne (pstrąg, sandacz, karp, karaś, płoć, jesiotr)
ze względu na zawartość tłuszczu
- ryby tłuste (najlepsze źródło kwasów Omega – 3) - łosoś, śledź, makrela, halibut, sardynka, szprot
- ryby średnio tłuste – pstrąg, karp, tuńczyk, turbot
- ryby chude – dorsz, sandacz, mintaj, flądra, szczupak
Ceny ryb na Mierzei Wiślanej. Ile zapłacimy za flądrę, dorsz...
Ryba przez cały rok i sezonowo
Świeżą rybę wędzoną oraz garmaż rybny można zakupić przez cały rok w sklepach rybnych na Mierzei Wiślanej. W sezonie letnim otwiera się wiele restauracji i barów, które serwują tradycyjny zestaw ryba z frytkami plus surówka.