Cebula w kuchni i jej właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę. Żółta czy czerwona? Skąd bierze się szczypiorek

Maja Czech
Maja Czech
Każda mama i babcia dobrze już to wie - cebula jest prawdziwą bombą zdrowia. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jakie dokładnie właściwości ma w sobie to warzywo i ile dolegliwości może załagodzić. Jaką cebulę wybrać, na co pomaga i czy można ją jeść codziennie? Odpowiadamy!

Spis treści

Cebula czerwona czy biała - którą wybrać?

Niezależnie od rodzaju cebuli, który wybierzemy - będą one miały podobne właściwości. Każda z nich jest zdrowym warzywem, jednak jedna odmiana została w ostatnich badaniach uznana za przynoszącą najwięcej zdrowotnych benefitów. Chodzi o cebulę czerwoną, która ma zawierać aż dwa razy więcej przeciwutleniaczy, niż pozostałe odmiany.

Jeżeli chodzi o smak, to najostrzejszy ma zdecydowanie zwykła, biała cebula. To właśnie ją zazwyczaj wybiera się do gotowanych i smażonych dań - traci ona swoją intensywność pod wpływem obróbki termicznej i nabiera słodkiego posmaku.

Cebula czerwona jest nieco łagodniejsza i słodsza. Dlatego właśnie to raczej tę odmianę wybiera się wtedy, kiedy musimy podać cebulę na surowo - np. w sałatkach i przystawkach.

Szalotka - do czego używać?

Nieco rzadziej wykorzystywany rodzaj cebuli to szalotka. Od zwykłej cebuli różni się tym, że jest o wiele drobniejsza i lekko "czosnkowa" w smaku. Szalotka będzie doskonała do twarożków i sosów.

Jest łatwiej trawiona przez organizm, niż cebula biała. Jest również niskokaloryczna i bardzo zdrowa - zawiera witaminy A, B i E. Podobnie, jak pozostałe odmiany, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Cebula dymka a szczypiorek

Na cebulę dymkę często mówi się też "zielona cebulka". Prawdopodobnie ze względu na to, że właśnie z niej wyrastają z niej młode kępki szczypiorku. Dymka ma silne działanie przeciwnowotworowe, jest też bogata w antyoksydanty. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna.

Jej smak jest o wiele delikatniejszy, niż smak cebuli białej - w kuchni spełni podobne zadanie, co szalotka. Nada się do serwowania na surowo - np. na kanapce.

Cebula tradycyjna - właściwości

Jakie właściwości ma tradycyjna, biała cebula? To prawdziwa bomba zdrowia! Otwórz galerię i sprawdź.

Cebula w kuchni i jej właściwości. Dlaczego warto jeść cebul...

Dziennik Bałtycki TV

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki