Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bułeczki dyniowe z cynamonem na podwieczorek. Przepis na drożdżówki z dynią dla miłośników glutenu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Takie drożdżowe bułeczki będą idealnie smakować do kubka rozgrzewającej herbaty.
Takie drożdżowe bułeczki będą idealnie smakować do kubka rozgrzewającej herbaty. materiały prasowe Wydawnictwa Buchmann
Szczyt sezonu na dynie przypada w październiku. Właśnie w tym czasie można przygotowywać z nią dżemy, kiszonki, ciasta i desery. Szczególnie dynia ceniona jest w domowych wypiekach, gdyż nadaje im piękny kolor i elastyczność. Zobacz jak zrobić puszyste bułeczki dyniowe z cynamonem.

Spis treści

Przepis na bułeczki dyniowe z cynamonem został zaczerpnięty z książki „Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień”. Dzielimy się nim dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann. Premiera książki zaplanowana jest na 12 października 2022 roku.

Bułeczki dyniowe z cynamonem – przepis na podwieczorek

Liczba porcji: 9–12 sztuk
Czas przygotowania: około 2 godziny.

Składniki:

  • 450 g mąki,
  • 9 g suszonych drożdży,
  • 80 ml ciepłego mleka,
  • 30 ml ciepłej wody,
  • 180 g purée z dyni,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 60 g masła,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Masa:

  • 100 g brązowego cukru,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • 60 g roztopionego masła,
  • jajko do posmarowania bułek.

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru,
  • sok z 1/2 cytryny.

Jak zrobić drożdżówki z dynią?

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozrób w ciepłym mleku ze szczyptą cukru i odstaw na 20 minut.
  2. Do misy miksera wysp przesianą mąkę, dodaj purée z dyni, cukier, jajko, ciepłe masło i cynamon. Całość zalej mlekiem z drożdżami, dodaj wody i wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przełóż je do oprószonej mąką misy, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w suche i ciepłe miejsce.
  3. Przygotuj masę. Rozpuść masło i wymieszaj cukier z cynamonem. Wyciągnij wyrośnięty ciasto i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 × 40 cm. Posmaruj je ciepłym masłem, a następnie posyp cukrem z cynamonem.
  4. Zawiń ciasto w rulon i pokrój na 16 równych części. Bułeczki możesz albo piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, albo w tortownicy. Po ułożeniu ich przykryj je ściereczką i znów odstaw na 20 minut.
  5. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C funkcja góra-dół. Przed włożeniem bułek do pieca posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Piecz bułeczki przez 25 minut.
  6. Przygotuj lukier, ucierając cukier z sokiem z cytryny. Posmaruj nim bułeczki, gdy już całkowicie wystygną.

Desery z przecierem dyniowym

Książka „Dynia od kuchni” przybliża czytelnikowi różne przepisy na wykorzystanie dyni w procesie pieczenia i gotowania. Mogą to być słone przekąski podobne do krakersów albo puszyste placki z dynią. Wiele prezentowanych dań można jeść na śniadanie tak jak owsiankę z dynią albo dyniową granolę. Niemal każdy łasuch znajdzie dla siebie odpowiedni przysmak na jesień.

Zobacz także: Przepis na sałatkę z dyni marynowanej z pesto

Co jeszcze zrobić z dynią?

Pożywne i rozgrzewające posiłki z dynią dają wiele kulinarnych możliwości. Na początek obiadu warto podać rozgrzewający krem z dyni. Na drugie danie sprawdza się makaron z sosem z dyni. Do obiadu przyda się też dynia marynowana. A na podwieczorek można podać placki z dyni lub ciasto dyniowe z lukrem i orzechami włoskimi. Gwarantujemy, że trudno im się oprzeć!

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Bułeczki dyniowe z cynamonem na podwieczorek. Przepis na drożdżówki z dynią dla miłośników glutenu - Strona Kuchni

Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki